Podcast BNR - Oekraïne

Oekraïners op de Nederlandse arbeidsmarkt

De oorlog in Oekraïne is al ruim een jaar een feit. Oekraïners die naar Nederland vluchten mogen hier meteen aan de slag. Hoe doet deze groep het op onze arbeidsmarkt? Wat kunnen we doen om hun positie te verbeteren? Eind juni was collega Sandrine Lafay te gast bij BNR Nieuwsradio voor de opname van een Podcast om hierover te praten.

Oekraïeners op de Nederlandse arbeidsmarkt mogen meteen aan het werk door de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Ze hoeven geen asiel te vragen en geen inburgering te doorlopen. Wat kunnen we ervan leren als mensen wél direct mogen werken? Welke inzichten kunnen we hieruit halen voor nieuwkomers uit andere landen?

Podcast met onze collega Sandrine Lafay, teamleider Individual Support en Annemiek Dresen en Tetiana Uhnivenko van NewBees NL, in gesprek met BNR-presentator Rens de Jong.

Voordelen directe toegang Nederlandse arbeidsmarkt

Voordeel voor de Oekraïners die direct toegang hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt, is dat je direct vanaf het begin zelf je weg kunt uitstippelen. Daarnaast heeft wel of geen werk hebben veel impact op andere bestaanszekerheden, zoals het vinden van een woning en de financiële vrijheid om zelf keuzes te maken. Maar er kunnen ook obstakels zijn, zoals:

  • Verschil in communicatiestijl
  • Mentale problemen
  • Taal
  • Diplomawaardering

Project Direct Meedoen

In het project Direct Meedoen samen met NewBees, ondersteunt Open Embassy 75 Oekraïense huishoudens bij het vinden van werk en alle andere vragen die komen kijken bij het opbouwen van je leven in NL. Op die manier kunnen we mensen direct helpen én is dit tegelijk een bron van kennis om te kijken wat wel en niet werkt in het systeem. Dit levert ook mooie data voor werkgevers.

“𝘖𝘱𝘦𝘯 𝘌𝘮𝘣𝘢𝘴𝘴𝘺 𝘰𝘯𝘵𝘸𝘪𝘬𝘬𝘦𝘭𝘵 𝘥𝘢𝘵𝘢-𝘨𝘦𝘥𝘳𝘦𝘷𝘦𝘯 𝘰𝘱𝘭𝘰𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘨𝘳𝘢𝘵𝘪𝘦𝘷𝘳𝘢𝘢𝘨𝘴𝘵𝘶𝘬𝘬𝘦𝘯. 𝘝𝘰𝘰𝘳 𝘰𝘯𝘴 𝘪𝘴 𝘥𝘪𝘵 𝘦𝘦𝘯 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘦𝘴𝘴𝘢𝘯𝘵𝘦 𝘤𝘢𝘴𝘶𝘴. 𝘞𝘢𝘵 𝘬𝘶𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘸𝘦 𝘦𝘳𝘷𝘢𝘯 𝘭𝘦𝘳𝘦𝘯 𝘢𝘭𝘴 𝘮𝘦𝘯𝘴𝘦𝘯 𝘸𝘦́𝘭 𝘥𝘪𝘳𝘦𝘤𝘵 𝘮𝘰𝘨𝘦𝘯 𝘸𝘦𝘳𝘬𝘦𝘯? 𝘌𝘯 𝘥𝘪𝘳𝘦𝘤𝘵 𝘥𝘪𝘦 𝘷𝘳𝘪𝘫𝘩𝘦𝘪𝘥 𝘦𝘯 𝘢𝘶𝘵𝘰𝘯𝘰𝘮𝘪𝘦 𝘩𝘦𝘣𝘣𝘦𝘯. 𝘌𝘯 𝘩𝘰𝘦 𝘬𝘶𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘸𝘦 𝘥𝘪𝘦 𝘪𝘯𝘻𝘪𝘤𝘩𝘵𝘦𝘯 𝘰𝘰𝘬 𝘨𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘬𝘰𝘮𝘦𝘳𝘴 𝘶𝘪𝘵 𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳𝘦 𝘭𝘢𝘯𝘥𝘦𝘯?”
Sandrine Lafay, Open Embassy

Resultaten en inzichten

Een verrassende ontdekking was bijvoorbeeld dat de groep Oekraïeners op de arbeidsmarkt niet de behoefte heeft aan de standaard programma’s die gericht zijn op een duurzame baan en het matchen met talenten, ervaring en ambities. Omdat zij er vooralsnog van uitgaan dat ze hier maar kort blijven.

Daarnaast geeft het project inzicht in het verschil tussen de Nederlandse en Oekraïense werkcultuur. En het werd heel duidelijk dat werk niet geïsoleerd staat van allerlei andere leefgebieden, zoals: kinderopvang, huisvesting en mentale gezondheid. Ook is het nodig dat werkgevers de werkvloer inclusiever inrichten, zodat divers talent bij je aan de slag kan, ook voor de lange termijn.

>> Meer over het project Meedoen in Nederland

>> Meer over Platform Nieuwkomers en Werk

🎧 Luister naar de podcast via Spotify, Apple Podcasts of BNR App.
Ben je nieuw in Nederland?

Heb je een vraag over je nieuwe leven in Nederland? Stel hem aan ons!