Over ons

Onze missie

OpenEmbassy zorgt dat nieuwkomers zinnig, gelijkwaardig en vlot hun weg in Nederland kunnen vinden. We bouwen inclusieve gemeenschappen van nieuwkomers en ervaren Nederlanders. We ondersteunen daarnaast individuele nieuwkomers met kennis en acties. En we veranderen tegelijkertijd het systeem van integratie en inburgering.

Raad van Advies
Sinds zomer 2021 denken deze bijzondere mensen mee (en tegen), op het vlak van de strategie, de visie en de organisatie van OpenEmbassy.  We zijn ontzettend blij en vereerd dat ze hun tijd, kennis en expertise in willen zetten om ons te adviseren, inspireren en ondersteunen in onze missie.

  • Albert Jan Kruiter (oprichter van het Instituut voor Publieke Waarden)
  • Jet Bussemaker (voormalig Minister van OCW & professor Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, Universiteit Leiden)
  • Ila Kasem (managing partner Van de Bunt)
  • Mardjan Seighali (voorzitter Humanistisch Verbond)
  • Mieke van der Bijl-Brouwer (universitair hoofddocent Social Design, Technische Universiteit Delft)
  • Peter Bos (Ernst & Young, Global 7 Drivers of Growth Framework Leader)
  • Saman Amini (acteur, schrijver, theatermaker)

Raad van Commissarissen

  • Judith Brandsma – Governance and Impact Investment Advisory
  • Lisa Jordan – Managing Director at DRK Foundation

Ons team

Renée Frissen

oprichter en directeur

Renée richtte in 2015 OpenEmbassy op. Doen en leren zijn voor haar onlosmakelijk aan elkaar verbonden, en daarom maakt ze zich hard voor kennisontwikkeling binnen OpenEmbassy. Samen met een getalenteerd en divers team werken aan een betere toekomst voor nieuwkomers, is het mooiste wat ze tot nu toe heeft mogen doen.

Tamer Allaloush

community builder & researcher

Tamer is community builder & researcher. Tamer snapt als geen ander hoe je online en offline gemeenschappen bouwt, onderhoudt en laat groeien. Hij kent iedereen, en iedereen kent Tamer. Hij stelt de juiste vragen, maakt scherpe analyses van problemen, én wil ze het liefst meteen oplossen. Met zijn stichting Dreaming of Syria zet hij zich bovendien in om op allerlei manieren in om culturen met elkaar te vervlechten, bijvoorbeeld via het dansen van de Dabke.

Jolien_portret foto
Jolien de Vries

actieonderzoeker

Jolien is antropologe. Binnen Stichting Civic heeft ze veel kennis opgedaan over het beleid waar nieuwkomers in Nederland mee te maken krijgen. Nu richt ze zich als actieonderzoeker op de alledaagse werkelijkheid van nieuwkomers en analyseert de werking van het systeem. Ze zoekt naar manieren om deze kennis om te zetten in praktijkgerichte oplossingen. Haar ultieme doel: bouwen aan een samenleving waarin iedereen op een gelijkwaardige manier kan meedoen.

Sandrine Lafay
Sandrine Lafay

projectcoördinator

Sandrine Lafay werkt als projectcoördinator voor het Platform Nieuwkomers & Werk. Zij heeft een master in Conflict Studies & Human Rights, is een analytisch denker, een enthousiaste organisator en iemand die mensen op basis van oprechte interesse met elkaar verbindt. Wat Sandrine zo aanspreekt aan het Platform en OpenEmbassy als geheel: de verandering op individueel niveau wordt altijd gecombineerd met een verandering op systeemniveau.

Soraya Shawki - Open Embassy
Soraya Shawki

researcher en community builder

Soraya is afgestudeerd als bestuurskundige en heeft een achtergrond in geesteswetenschappen. Haar inhoudelijke kennis van beleid en jarenlange werkervaring met verschillende maatschappelijke initiatieven, zet ze met liefde in voor duurzame systeemimpact. Soraya is reflectief, een innovatieve denker én bruggenbouwer die wordt gedreven door nieuwsgierigheid.

Brenda van Berkel_ons team
Brenda van Berkel

office manager

Brenda is de organiserende kracht achter de schermen. Administratieve ondersteuning, events organiseren, processen structureren en complexe projecten aanpakken, daar is Brenda heel erg goed in. Daarnaast, vindt zij het dat iedereen een gelijke kans krijgt. Hoewel zij niet in het veld werkt, vindt Brenda het belangrijk om haar collega’s te ondersteunen die deze missie waarmaken.

Anna Bilenka

community builder en actieonderzoeker

Anna is actieonderzoeker, community builder en communicatie-expert. Ze publiceerde een succesvol boek in Oekraïne, en het tweede is onderweg. Bij OpenEmbassy bouwt ze communities, ondersteunt ze mensen en zorgt ze voor content die raakt. Taal is voor haar een mogelijkheid om met mensen te verbinden, en het is een kwestie van tijd voordat ze in het Nederlands zal publiceren. Anna is één groot brok energie, met eindeloos veel ambitie, en een groot hart.

Eva Halverhout

junior community builder & researcher

Eva is community builder en researcher. Haar ontwapende vragen, en oprechte interesse, zorgen ervoor dat ze snel zich kan verbinden met mensen. Ze gebruikt daarnaast haar skills en kennis als antropoloog om steeds uit alle interactie kennis op te halen. Eva coördineert met gemak, van expertpool en brainstorm tot stadsgesprek en trainingsdag. We zijn blij dat ze haar zorg voor goed eten en echte aandacht mee heeft genomen uit de horeca.

Liv Kaya Abaye de Hoop
Liv Kaya Aabye-De Hoop

allround adviseur

Liv werkt als adviseur, maar ze is van alle OpenEmbassy markten thuis. Ze heeft ervaring met actieonderzoek, opleiden en community management. Ze combineert haar scherpe analytisch vermogen met een invoelende empathische benadering. Ze werkte in verschillende landen, kent de realiteit van de leefwereld, maar beweegt zich net zo makkelijk in de systemische wereld. Haar hoofd gebruikt ze graag, maar Liv weet als danser en acteur ook heel goed hoe belangrijk lichaamstaal en emoties zijn.

Pepijn Tielens

adviseur en onderzoeker

Pepijn werkt als adviseur, met een specialisatie in monitoring en evaluatie. Bij het UAF leerde Pepijn de praktijk van nieuwkomers kennen, zowel als mentor als later als beleidsadviseur. Hij neemt kennis over advocacy mee naar OpenEmbassy, en een enorme drive om vanuit radicale gelijkwaardigheid de systemen te veranderen. Zijn leergierigheid maakt dat hij snel dingen doorgrondt. Pepijn doet nooit iets zomaar, ter voorbereiding van een avond van zijn boekenclub kocht hij een Scandinavisch kookboek om passende gangen bij de roman te maken.

Mahad Hussein

actieonderzoeker

Mahad is actieonderzoeker. Met meer dan 15 jaar ervaring als ambtenaar begrijpt Mahad als geen ander bij OpenEmbassy wat de dilemma’s van gemeenten zijn. Betrokkenheid is voor Mahad vanzelfsprekend. In alle landen waar hij verbleef ondersteunde hij (jonge) mensen in kwetsbare posities. Hij heeft ongelofelijk veel levenservaring. Gecombineerd met zijn scherpe geest, levert dat zorgvuldige analyses op. Hij leest het liefst in het Frans, en dan graag klassiekers, zonder moderne fratsen.

Femke Brand

communicatie-expert

Femke werkt als communicatie-expert. Oorspronkelijk opgeleid in minderhedenbeleid en werkzaam bij o.a. Vluchtelingenwerk. Inmiddels lange tijd zelfstandig allround webredacteur. Nerdy liefhebber van alle technische mogelijkheden om online een goed verhaal te vertellen. Houdt van complexe informatie structureren en vertalen naar heldere en visueel aantrekkelijke content. Doet dit het liefst voor projecten met maatschappelijke impact. Samen met haar ervaring in advocacy, komt dit allemaal geweldig mooi samen bij Open Embassy.

Max Hirschel

projectleider TOMaatjes

Max heeft een achtergrond in de IT en als ondernemer. Een aantal jaar geleden begon hij als vrijwilliger bij TOMaatjes en is zo bij het team terecht gekomen. Nu verdiept hij zich in onderwijs en kansengelijkheid. Max is een planner met overzicht en veel analytische kwaliteiten, met een passie voor resultaat (en bordspellen).

Robert Hehakaya
Robert Hehakaya

Directeur

Naya Aljoudi

Actieonderzoeker en trainer

Naya heeft een achtergrond in genderstudies en rechten, heeft interesse in poëzie en bracht twee dichtbundels uit waarin hun culturele, literaire en onderzoeksinteresses samenkomen om hun huidige ecosysteem van kennis te vormen. Naya gelooft dat schrijven en cultiveren van kennis twee belangrijke instrumenten zijn voor verandering. Daarbij is Naya geïnteresseerd in culturele intersecties die nieuwkomers met zich meebrengen en streeft ernaar hierop de focus te leggen om gerelateerd beleid te ontwikkelen en verbeteren. Naya gelooft in collectieve samenwerking (focus op wij in plaats van ik) voor actuele systeemverandering.

Jack

Chief Happiness

Fatih Aktas

Onderzoeker

Edom Ghebremariam

Junior trainer

Vacatures

Wij zoeken altijd enthousiaste collega's! Kijk hieronder naar onze vacatures.


Onze visie

Wij werken aan onze missie vanuit deze overtuigingen.


1

Het systeem dat in Nederland is opgetuigd voor inburgering en integratie werkt niet goed voor nieuwkomers.

Het remt ze in hun pogingen hun eigen leven op te bouwen, en ondersteunt ze niet in wat (nog) niet lukt. Daarom moet het veranderen. En doen we ons best om de invoering van de nieuwe Inburgeringswet in 2021 optimaal te laten lopen voor nieuwkomers. Het vertrekpunt is de stem van nieuwkomers zelf: hoe krijgt die telkens opnieuw een plek in alles wat er aan regelingen en systemen wordt bedacht.

2

Integratie van nieuwkomers is voor een belangrijk deel de verantwoordelijkheid van de samenleving.

Wij vinden het belangrijk om steeds te onderzoeken hoe je die samenleving betrekt. En we bevragen actief de rol, het moraal en de reikwijdte van de overheid.

3

Om het systeem te veranderen, moet je ermee werken.

Want er zitten ook noodzakelijke én goed functionerende kanten aan het systeem. Wij zetten in op verandering van binnenuit. Daarom werken we graag in opdracht van systeempartijen, zoals gemeenten, provincies, het Rijk, woningcorporaties, en zorgverleners.

4

In alles wat we doen staat de agency van de nieuwkomer centraal.

Met agency bedoelen we het vermogen om invloed uit te oefenen op je eigen leven en je omgeving.

5

Sociaal ondernemen is de beste vorm voor het bereiken van onze missie.

We zijn een BV zodat we op den duur het eigenaarschap van OpenEmbassy ook echt kunnen delen. Ook kunnen we zo winst maken en die naar eigen inzicht inzetten voor het verwezenlijken van onze missie. Dat doen we via Impact R&D, waarmee we bijvoorbeeld onze Academy, onze helpdesk en onze trainee actieonderzoeker financieren.

6

OpenEmbassy is een inclusieve werkplaats.

Omdat diversiteit aan achtergronden en perspectieven noodzakelijk is voor ons werk. En we zo ook het goede voorbeeld kunnen geven aan onze klanten en partners. Dat merk je aan de samenstelling van ons team en aan de manier waarop we samenwerken.

7

Kennis is de sleutel tot verandering.

Bijvoorbeeld kennis van de wensen en ambities van nieuwkomers, van de praktijk van het inburgeren, van de manier waarop de regelgeving werkt. Maar verandering komt alleen op gang als die kennis ook echt geoperationaliseerd wordt. Daarom bouwen we bijvoorbeeld liever aan lerende gemeenschappen dan dat we uitgebreide rapporten publiceren. En staan al onze producten ook in het teken van dat operationaliseren.

8

We heten OpenEmbassy omdat we zijn begonnen als de plek voor steun van en kennis in het land van aankomst.

...terwijl gewone ambassades dat zijn voor het land van herkomst. Daarnaast willen we de bron zijn van ‘alledaagse diplomatie’: noodzakelijk om samen te leven in een diverse gemeenschap.

OpenEmbassy is behalve een gemeenschap van nieuwkomers en ervaren Nederlanders ook een community van professionals. We nodigen je van harte uit om mee te doen. Hieronder een overzicht van de leden van onze community.Nebil Kusmallah
Bevlogen actieonderzoeker die staat voor de eigen kracht van nieuwkomers
Bet El Teklemariam
Ervaren onderzoeker en sleutelpersoon, met veel kennis van en aandacht voor Eritrese Nederlanders
Multitude
Onze inventieve ontwerpers, die trouw, creatief en geduldig :-) meebouwen aan het merk OpenEmbassy
Studio Formaat
Experts in participatief drama en partner in het vinden van nieuwe, effectieve strategieën om met diverse groepen de juiste gesprekken te voeren
Vluchtelingenwerk Oost Nederland
De VWON-klankbordgroep vol nieuw- en oudkomers zijn onze onmisbare partners in alles wat we ondernemen in Gelderland
Mekkonen Ykeallo
Inspiratiebron en ervaren sleutelpersoon die iedereen kent en ook nog het fijnste Eritrees-Ethiopische restaurant van Nederland heeft
Mohammed Badran
Oprichter van Syrian Volunteers in the Netherlands, initiatiefnemer van de European Summit of Refugees and Migrants en ook vaste moderator van OpenEmbassy
Younes Younes
Socioloog en oprichter van de Yalla Foundation

Ben je nieuw in Nederland?

Heb je een vraag over je nieuwe leven in Nederland? Stel hem aan ons!