Expertpool doorstroomlocaties

Project: Expertpool doorstroomlocaties
Opdrachtgever: Provincie Utrecht, Kansenmakers
Looptijd: 2023
Product: Rapportage en afwegingskader

Projectbeschrijving

In de Provincie Utrecht ligt momenteel de prioriteit op het ontwikkelen en testen van doorstroomlocaties. Dat zijn locaties waar nieuwkomers verblijven die wel gekoppeld zijn aan een gemeente, maar nog geen huisvesting in deze gemeente hebben. Hier kunnen ze alvast een start maken met de inburgering, in afwachting van permanente huisvesting. De Provincie wil hierin graag het perspectief van nieuwkomers zelf meenemen. Uniek is dat de provincie een kleine uitvoeringsorganisatie heeft gekoppeld: de Kansenmakers. Zij proberen vanuit verschillende domeinen en thema’s de huisvesting van nieuwkomers in alle gemeenten te verbeteren en te verduurzamen.

Randvoorwaarden vanuit perspectief nieuwkomers

De Provincie en de Kansenmakers hebben OpenEmbassy gevraagd om met nieuwkomers in gesprek te gaan over de behoeften, ideeën, obstakels en kansen rond doorstroomlocaties. Met onze expertpool methodiek hebben we onder nieuwkomers (de experts) input verzameld om stevige randvoorwaarden op te stellen vanuit hun perspectief: Welke voorwaarden zijn belangrijk, waar moet een doorstroomlocatie minimaal aan voldoen? En rekening houdend met de mogelijkheden: wat is de gewenste situatie voor een doorstroomlocatie?

Resultaten & Inzichten

Veel experts (nieuwkomers) in de expertpool zien de meerwaarde van de ontwikkeling van doorstroomlocaties. Vooral wanneer dit samen gaat met een vroege start in de gemeente waar zij aan zijn gekoppeld.

“Het is heel belangrijk voor mensen om de mogelijkheid te hebben om te kunnen beginnen; in het AZC kan dit vaak nog niet, omdat je niet in de gemeente bent waaraan je bent gekoppeld. Je wilt een netwerk in de plaats waar je gaat wonen, beginnen met taallessen: beginnen met het opbouwen van je leven.”

Afwegingskader doorstroomlocaties

Met de uitkomsten van de expertpool is een afwegingskader ontworpen dat kan worden gebruikt in de ontwikkeling van doorstroomlocaties. Hierin staan de thema’s privacy, ontmoeting, autonomie en bereikbaarheid centraal. Deze thema’s raken aan zowel fysieke als sociale kenmerken van een doorstroomlocatie. Voor elk thema is vervolgens een minimale basis vastgesteld, en een gewenste situatie.




Ben je nieuw in Nederland?

Heb je een vraag over je nieuwe leven in Nederland? Stel hem aan ons!