Stageplekken derdelanders

Oproep stageplekken derdelanders in de zorg

Afgestudeerde artsen die in Oekraïne zijn opgeleid – het land ontvluchtten voor de oorlog, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben – kunnen op dit moment geen kant op. Als de regelingen in Nederland niet veranderen, moeten ze op 4 september Nederland verlaten. Terug naar Oekraïne is geen optie, terug naar Nigeria ook niet: “we can’t go forward and we can’t go backward.”

“𝘌𝘦𝘳𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘨𝘦𝘻𝘦𝘨𝘥 𝘪𝘴 𝘩𝘦𝘵 𝘯𝘶 𝘵𝘢𝘮𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘮𝘰𝘦𝘪𝘭𝘪𝘫𝘬. 𝘞𝘦 𝘬𝘶𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘸𝘦𝘳𝘬𝘦𝘯, 𝘢𝘭𝘭𝘦𝘦𝘯 𝘰𝘯𝘨𝘦𝘴𝘤𝘩𝘰𝘰𝘭𝘥 𝘸𝘦𝘳𝘬 𝘥𝘰𝘦𝘯, 𝘻𝘦𝘭𝘧𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘴𝘵𝘢𝘨𝘦 𝘪𝘴 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘮𝘰𝘨𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬. 𝘐𝘬 𝘸𝘦𝘳𝘬 𝘪𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘮𝘢𝘨𝘢𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘒𝘳𝘶𝘪𝘥𝘷𝘢𝘵, 𝘥𝘦 𝘳𝘦𝘴𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘵𝘪𝘫𝘥 𝘱𝘳𝘰𝘣𝘦𝘦𝘳 𝘪𝘬 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘴𝘤𝘩𝘦 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘪𝘦𝘣𝘰𝘦𝘬𝘦𝘯 𝘵𝘦 𝘭𝘦𝘻𝘦𝘯.”

Behalve meer zekerheid over hoe lang zij in Nederland kunnen blijven, is het voor hen van groot belang om in de tijd dat ze hier zijn, praktische ervaring op te blijven doen in de zorg. Samen met artsen, zorginstellingen en beleidsmakers kijkt Open Embassy wat we voor de lange termijn kunnen betekenen voor derdelanders. Daarnaast is dit meteen een concrete oproep voor stageplekken voor derdelanders in de zorg.

Stageplekken derdelanders

Oproep voor zorgmedewerkers en zorginstellingen
Werk jij in de zorg, wil je iets doen en zie jij mogelijkheden om op een creatieve manier stageplekken voor derdelanders te creëren, waardoor een afgestudeerde arts met een diploma uit Oekraïne praktische werkervaring kan opdoen in Nederland? Neem dan contact op met Pepijn Tielens van OpenEmbassy (pepijn@openembassy.nl).

Je kunt hierbij denken aan een dagje meelopen en meekijken, het inrichten van een zomerstage, het opzetten van een project of het bieden van de mogelijkheid om (mee te) werken onder supervisie. Joyce Browne en Iris Homan van UMC Utrecht hebben ervaring met het opzetten van een 𝘰𝘣𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘳𝘴𝘩𝘪𝘱 𝘱𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮𝘮𝘢. Samen met hen denken we graag met je mee over het inrichten van zo’n plek.

Situatie derdelanders

Meer achtergrondinformatie over de situatie vind je in onderstaande links naar artikelen van Medisch Contact en Arts in Spe:

Idee voor een stageplek?
Ben je nieuw in Nederland?

Heb je een vraag over je nieuwe leven in Nederland? Stel hem aan ons!