groeiprogramma

Hussam Nema over ondernemen in Nederland (en altijd blijven vragen)

Het is altijd Hussams droom geweest om een eigen bedrijf te hebben, net als zijn vader. Hij wilde dan ook zo snel mogelijk zijn eigen winkel openen nadat hij vanuit Syrië naar Nederland kwam. We vroegen hem hoe het hem lukte zijn droom te realiseren.

 

Wat deed je voor werk in Syrië?
Ik werkte bij mijn vader. Ik heb niet gestudeerd en mijn vader had een eigen bedrijf in Aleppo. Een groothandelsmarkt met allerlei voedingsmiddelen. We verzorgden de inkoop en verkoop van producten. Het was dus geen winkel waar mensen hun boodschappen deden, maar echt een groot bedrijf waar andere bedrijven hun spullen inkochten.

Bestaat het bedrijf van je vader nog?
Ja, hij is nog steeds open, al heeft hij bijna geen producten meer. Toen het zo’n vijf jaar geleden erg onveilig was in Aleppo, kochten mensen ontzettend veel eten in. Ze wisten niet of ze de volgende dag nog zouden leven of dood zouden zijn. Het is inmiddels weer veiliger, maar er is geen werk meer, geen geld en er zijn geen producten. Qua oorlog is het gevaar weg, maar omdat er nu zoveel armoede is, is er diefstal. Je kunt ook beter niet tegen iemand zeggen dat je geld hebt.

 Je kwam in 2016 naar Nederland en je hebt pas je eigen winkel geopend. Hoe ging dat?
Ik heb ongeveer anderhalf jaar in een AZC gezeten en in 2017 – of 2018, dat weet ik niet meer precies – ben ik in Hoogvliet komen wonen. Toen ben ik ook begonnen met Nederlands leren. Ik werkte eerst bij Thuisbezorgd en bij een Marokkaanse supermarkt. Daarna begon ik aan een ondernemerschapscursus. Tijdens die cursus behandelden we elke keer een nieuw onderwerp. Het ging bijvoorbeeld over het starten van je eigen bedrijf in Nederland, hoe je hier aan werk kunt komen en wat de regels zijn. Daarnaast leerde ik hoe je de boekhouding moet doen, hoe je met Nederlandse klanten omgaat en hoe je een winkel runt. Het was ook nuttig om te leren hoe je een ondernemingsplan moet schrijven voor de gemeente. In Nederland heb je namelijk veel meer regels dan in Syrië.

En na de cursus? Hoe ben je aan deze winkel gekomen?
Ik woon hier vlakbij en liep op een dag langs dit pand. Het stond leeg en er hing een briefje dat de winkel te huur stond. Ik heb gelijk de makelaar gebeld om een afspraak te maken. Daarna kon ik de ruimte huren. Ik heb me ingeschreven bij de KvK en bij de Belastingdienst. Ik heb ook aan allerlei leveranciers gevraagd of ze producten konden leveren die ik achteraf pas zou hoeven betalen. Dat lukte. Veel Syrische handelaren hebben me geholpen, maar ik kreeg ook hulp van Turkse leveranciers. Mede dankzij hen kon ik snel beginnen.

Ben je zonder geld begonnen?
Deels. Ik vroeg een uitkering aan bij BBZ en ik had nog wat eigen geld om te investeren. Daarvan heb ik de onmisbare dingen gekocht, zoals een koeling, de kassa en de verlichting. Ik ben inmiddels vier maanden open en het gaat goed.

Hoe ben je aan al je leveranciers gekomen?
Ik ben naar veel Syrische supermarkten gegaan en heb daar gevraagd hoe zij zijn gestart en met welke leveranciers zij werken. Op die manier ben ik echt gaan netwerken en kreeg ik veel goede tips. Ik had al een tijdje in een Marokkaanse supermarkt gewerkt, waar ik ook veel leerde. Ik ging vaak met de eigenaar mee naar groothandels, dus ik wist al waar ik veel van mijn producten kon kopen.

Wat voor klanten komen er naar je winkel?
Ze zijn heel aardig! Iedereen gebruikt makkelijke woorden, omdat ze weten dat ik nog niet zo lang in Nederland ben. Ik had verwacht dat ik alleen Syrische klanten zou hebben, maar er komen Hollandse, Surinaamse, Afrikaanse, Marokkaanse en Iraakse mensen. Dit is de eerste Syrische winkel in de buurt, dus veel mensen komen speciaal hierheen voor hun spullen. Mijn prijzen zijn goed en klanten kunnen ook producten bestellen. Ze zijn ook heel nieuwsgierig en vragen de hele tijd: ‘Wat is dit? En wat is dat?’ Ik ken van ongeveer 70 procent van de producten de Nederlandse naam, maar ik leer elke dag nog nieuwe dingen. Daarom wil ik ook mijn taal verder ontwikkelen. Ik ken nu de basis, maar ik wil graag beter worden.

Heb je nog tips voor nieuwkomers die ook hun eigen zaak willen openen?
Het is echt belangrijk om de Nederlandse taal goed te leren en de regels te kennen. Je moet zo veel mogelijk vragen stellen, aan iedereen. Als je je eigen supermarkt wil openen, ga dan naar andere supermarkten om te vragen hoe zij zijn begonnen. Toen ik advies vroeg aan Syriërs die hier al dertig jaar wonen zeiden ze allemaal dat ik eerst de taal heel goed moest leren.

Heb je ooit gedacht dat het niet zou lukken?
Nou, in het begin bezorgde het me veel hoofdpijn. Ik kende de taal en de regels niet. Het was echt moeilijk, maar dat kwam ook omdat ik zelf in mijn hoofd had dat het moeilijk was. Inmiddels weet ik beter. Je moet vooral weten waar je informatie kunt vinden. Ik heb veel op Google gezocht en stelde zoals ik al zei vragen aan iedereen die ik kon vinden. Ik merkte dat veel mensen ook graag willen helpen. Als iemand nu aan mij zou vragen hoe je een supermarkt moet openen, dan zou ik hen ook helpen, nu ik zelf weet hoe het moet.

Je bent iedere dag open. Van maandag tot en met zaterdag van 9:00 tot 20:00 en op zondag van 12:00 tot 18:00.
Klopt! Ik vind het belangrijk om iedere dag open te zijn. De eigenaar van de Marokkaanse supermarkt waar ik werkte, sloot elke maandag, terwijl veel klanten ook op maandag boodschappen wilden doen. Dan loop je wel inkomsten mis. Daarom ben ik elke dag open, ik ben nooit een dag vrij.

Je werkt alleen. Wil je nog iemand aannemen?
Misschien in de toekomst. Het eerste jaar ga ik heel hard werken, gewoon alleen. Daarna wil ik misschien een medewerker in dienst nemen zodat ik op zondagen vrij ben. Mijn familie in Syrië belt elke dag om te vragen of ze bij me mogen werken, haha! Ja, ze willen hier graag naartoe komen. Ze zijn wel trots op me en blij dat het me gelukt is om een eigen zaak te openen. Maar voorlopig red ik het nog alleen. Mijn vrouw helpt me ook in de winkel. Zij gaat daarnaast naar school om Nederlands te leren, maar het is ook goed om het in de winkel te oefenen. Ik denk dat het heel goed is om werk en school te combineren. Hier moet je wel.

Je winkel ziet er fantastisch uit. Is er nog een product dat het meeste wordt verkocht?
Er zijn een paar dingen die heel goed lopen, maar ik denk dat za’atar op nummer één staat. Dat is een typisch Arabische kruidenmix, die lekker is met olijfolie en Arabisch brood. Ook veel Hollanders kopen het. Daarnaast heb ik veel eigen kruiden, die worden vers gemalen in de winkel, met een speciale machine. Ik deed dat ook in Syrië en het is echt mijn specialiteit.

Hoe zie je de toekomst?
Het was altijd mijn droom om een eigen bedrijf te beginnen, net zoals mijn vader. Van hem heb ik alles geleerd. Ik heb nooit voor een ander willen werken. Ik weet hoe ik een bedrijf moet runnen en ik vind het fijn dat alles van mijzelf is. Mijn supermarkt is nu een Syrische winkel, maar in de toekomst wil ik een hele grote supermarkt openen met producten uit allerlei landen. Dan heb ik spullen voor Hollanders, Irakezen, Surinamers, Syriërs, voor iedereen!

Je moet zo veel mogelijk vragen stellen, aan iedereen. Als je je eigen supermarkt wil openen, ga dan naar andere supermarkten om te vragen hoe zij zijn begonnen.
Ben je nieuw in Nederland?

Heb je een vraag over je nieuwe leven in Nederland? Stel hem aan ons!