OpenEmbassy heeft dagelijks contact met nieuwkomers. Bijvoorbeeld via onze Welcome! App, of het bouwen van communities in verschillende gemeenten waar we werken. Van elk gesprek leren wij iets. Via de verhalen en ervaringen leren we wat er allemaal beter kan en moet in Nederland.
Ambitieuze radiomaakster uit Syrië
Zo leren we steeds maar weer van nieuwkomers dat er onvoldoende naar hun verhaal wordt geluisterd, waardoor zij weinig of onjuiste begeleiding krijgen in hun zoektocht naar werk. Een van de gesprekken die wij voerden was met Nivin Baranbo. Zij werkt momenteel in de horeca, maar wil graag weer als radiomaakster aan de slag. Lees meer over haar ervaring, en vraag je tijdens het lezen af: wat kan je leren van het verhaal van Nivin?
Kun je kort iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Nivin Baranbo, 32 jaar. Ik kom uit Syrië, Damascus. Ik heb media en journalistiek gestudeerd aan de universiteit van Damascus. Vervolgens studeerde ik presenting en reporting aan de American Academy. Nadat ik mijn diploma had behaald kon ik mijn droombaan starten. Ik werkte bij het grootste radioprogramma van Syrië; Arabesque.
Je hebt journalistiek gestudeerd in Syrië. En later bij de Radio gewerkt. Kun je meer vertellen over het werk dat je deed in Syrië?
Ik had verschillende programma’s op de radio, zoals de dagelijkse ochtendshow en andere programma’s waarin sociale vraagstukken centraal stonden.
Je maakte verschillende programma’s over sociale vraagstukken in de samenleving. Kun je een voorbeeld noemen van zo een vraagstuk dat je tijdens een radioprogramma besprak?
Een show ging bijvoorbeeld over problemen waar iedere tiener tegenaan loopt in de samenleving op school, thuis en ook op straat. Bijvoorbeeld of zij, wanneer zij een goede relatie met hun ouders hebben, onderwerpen kunnen bespreken zoals het hebben van seks op hun leeftijd en andere taboe onderwerpen. Ik probeerde dit probleem vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Allereerst door in gesprek te gaan met de tieners, daarna met de ouders en op het einde nodigde ik een psycholoog uit om het probleem op te lossen en de jongeren en hun ouders verder te helpen.
Je woont nu in Nederland. Welke verwachtingen had jij toen je naar Nederland kwam?
In 2016 ben ik naar Nederland gekomen. Gevlucht voor de oorlog en op zoek naar een betere toekomst voor mijn zoon. Ik kwam naar Nederland met de droom om het werk dat ik in Syrië deed, voort te zetten.
Je hebt in Nederland het eerste Syrische radioprogramma uitgezonden. Je organiseerde een wekelijks programma over verschillende integratie-onderwerpen. Kun je vertellen waarom je dit radioprogramma bent begonnen?
In Nederland kreeg ik de kans om met een groep Syrische jongens de eerste Syrische radiostation te starten in Amsterdam. We hadden een klein beetje financiering ontvangen om een nieuw project te starten en van dit geld kochten we onze uitrusting en we huurden een studio in Vondelpark CS. Ook had ik iedere dinsdag een openluchtshow voor twee uur lang. Ik heb het programma van A tot Z opgezet. In dit programma richtte ik mij op nieuwkomers en de vraag hoe we onze nieuwe samenleving mooier en makkelijker kunnen maken, maar ook over de problemen die wij ervaren, onze angsten en op welke manier we dagelijkse belemmeringen kunnen oplossen op de best mogelijke manier. Ook werd er tijdens de show Arabische muziek gedraaid waar wij van hielden en wat we zo misten om te horen op de radio in Nederland.
Waarom ben je gestopt met dit radio-programma?
Helaas moesten we na 7 maanden stoppen, omdat we gaan geld meer hadden. Een andere teleurstelling voor mij was dat de gemeente waar ik woon mij heel weinig tijd en kans heeft gegeven om iets te vinden binnen mijn vakgebied. Ik ben gedwongen om een betaalde baan aan te nemen na een korte tijd. Toen moest ik mijn droom opgeven. Ik werk nu als serveerster en achter een bar in een restaurant.
Je werkt nu als serveerster, maar je wilt graag weer binnen jouw vakgebied werken. Wat zou je graag willen doen in Nederland?
Na één jaar kreeg ik zo een sterk gevoel dat ik moest stoppen en terug moest gaan naar hetgeen waar ik van hou. Ik ben zeker van wat ik kan en ik te bieden heb. Ik heb een nieuw idee bedacht. Ik wil graag aan de slag als radiomaker bij een Nederlands radiostation waarbij ik in mijn eigen taal, Arabisch, een brug kan slaan tussen twee culturen. Het idee is dat het radioprogramma uit verschillende onderdelen bestaat. Allereerst wil ik het nieuws dat in Nederland op de radio komt vertalen naar het Arabisch, zodat iedereen kan begrijpen wat er speelt in de maatschappij waarin je woont. Ook vind ik het interessant als er de mogelijkheid is om over gebeurtenissen in het nieuws te discussiëren. Daarnaast lijkt mij het waardevol om een onderdeel in het programma op te nemen waarin nieuwkomers centraal staan en zij vertellen over hun dagelijkse leven en de moeilijkheden waar zij tegenaan lopen, waarom zij dit moeilijk vinden en hoe zij met deze moeilijkheden kunnen omgaan. Dit wil ik graag vanuit het perspectief van nieuwkomers en locals belichten.
Verder wil ik graag een onderdeel wijden aan het uitnodigen van mensen die hun doelen in het leven hebben behaald, zoals studeren, werk of andere zaken. Die hebben laten zien wat zij kunnen.
Tot slot wil ik stilstaan bij het thema entertainment. Welke steden in Nederland zijn leuk om te bezoeken, welke musea kun je bezoeken of activiteiten zijn er te doen.
Graag wil ik middels dit radiostation veel mensen helpen, door zaken uit te leggen. Alles is nieuw in Nederland. Nieuwkomers hebben veel vragen. Via een radioprogramma kun je veel mensen bereiken.
Wat heb je hiervoor nodig?
Ik zou heel graag ondersteuning/tips willen over de manier waarop mijn idee verder uitgewerkt kan worden. Wat is een goed radiostation om contact mee op te nemen of een ander platform?
Is er iets anders wat je nog graag wilt toevoegen aan het interview?
Ik zie mijzelf als iemand die veel geluk heeft, omdat ik een kans heb om een nieuw leven op te bouwen, ver weg van de oorlog.
Het lijkt mij waardevol om een onderdeel in het radioprogramma op te nemen waarin nieuwkomers centraal staan en zij vertellen over hun dagelijkse leven en de moeilijkheden waar zij tegenaan lopen, waarom zij dit moeilijk vinden en hoe zij met deze moeilijkheden kunnen omgaan. Dit wil ik graag vanuit het perspectief van nieuwkomers en locals belichten.