Impactonderzoek
De Wet Inburgering brengt spannende vraagstukken met zich mee. Hoe zorg je als gemeente dat wat je hebt bedacht op papier ook werkt in de praktijk? En hoe kun je die praktijk voedend laten zijn voor het beleid dat je vervolgens bedenkt? Gedegen impactonderzoek helpt bovendien te sturen op de belangrijke vraag: hoe zorgen we dat nieuwkomers meedoen in mijn gemeente en zich thuis gaan voelen?
Effectief beleid gebaseerd op ervaringen van nieuwkomers
Want het gaat niet alleen om het halen van de inburgering, maar om het bredere sociale perspectief. Je wilt bijvoorbeeld niet alleen dat mensen op niveau B1 spreken, maar zich ook in het dagelijks leven en op hun werk comfortabel voelen om met anderen te praten.
De afgelopen jaren ontwikkelden we in de praktijk verschillende instrumenten waarmee we gemeenten helpen hun beleid passend te maken voor inburgeraars. Allemaal gebaseerd op het evidence based model van de Indicators of Integration. Dit framework helpt om gericht vanuit de ervaringen van mensen zelf aan de slag te gaan.
Ontwikkeling effectief, lokaal passend meetmodel
Misschien hebben jullie al een visiestuk dat is goedgekeurd door de raad. Of zijn jullie bezig met een participatief traject met partners in het veld. Mogelijk is er al een inburgeringscoalitie. Het startpunt van iedere gemeente of maatschappelijke organisatie is anders. Daarom betrekken we een divers palet aan stakeholders bij het impactonderzoek.
Stappen
- Met stakeholders lokale ambitie vaststellen
- Betekenisvolle, lokale indicatoren bepalen
- Onderzoeken met welke databronnen we indicatoren gaan meten
- Verzamelen verdiepende en ervaringsgerichte kwalitatieve data
Zo komen we met elkaar tot een effectief model waarmee je de inburgeringsresultaten kunt meten. Vanuit een breed, lokaal perspectief en met ervaringsdata van nieuwkomers zelf.
Ondersteuning uitvoering evaluatie
Daarnaast kunnen we ondersteunen bij de uitvoering van evaluaties. Met een brede set aan instrumenten en methoden halen we (kwalitatieve) ervaringsdata van nieuwkomers op. Bijvoorbeeld met behulp van actieonderzoek, een expertpool, enquêtes, diepte-interviews of ontwerpsessies.
Daarbij kijken we altijd welke data en kennis er al zijn. Dat is efficiënt, kostenbesparend én strategisch. Omdat impactonderzoek en evaluatie zo lokaal worden ingebed en niet afhankelijk zijn van onze aanwezigheid.
Uitwisselen ervaringen met andere gemeentes
We ondersteunen gemeentes en maatschappelijke organisaties ook door ze met elkaar in contact te brengen. Wat gebeurt er in andere gemeentes? Is er een patroon te zien? Kunnen we dingen landelijk aankaarten? Zo hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden én kun je de dingen die juist goed gaan in je eigen gemeente voor het voetlicht brengen.
Mogelijke activiteiten
Indicatoren bepalen
Gesprek stakeholders
Kick-off
Ontwerpsessie
Advies meetinstrumenten
Reflectiesessie
Intervisie
Uitgelichte projecten
Team
Onze impactonderzoekers hebben veel kennis van het onderzoeksveld, te gebruiken indicatoren en kwalitatieve meetinstrumenten. Met verschillende perspectieven en geleefde ervaring sluiten we zo goed mogelijk aan bij de ervaringen van nieuwkomers zelf.
Meer weten?
Interesse in een interactieve training op maat? Of gewoon benieuwd naar de mogelijkheden die passen bij jullie vraag?