Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Impactonderzoek

De Wet Inburgering brengt spannende vraagstukken met zich mee. Hoe zorg je als gemeente dat wat je hebt bedacht op papier ook werkt in de praktijk? En hoe kun je die praktijk voedend laten zijn voor het beleid dat je vervolgens bedenkt? Gedegen impactonderzoek helpt bovendien te sturen op de belangrijke vraag: hoe zorgen we dat nieuwkomers meedoen in mijn gemeente en zich thuis gaan voelen?

Effectief beleid gebaseerd op ervaringen van nieuwkomers

Want het gaat niet alleen om het halen van de inburgering, maar om het bredere sociale perspectief. Je wilt bijvoorbeeld niet alleen dat mensen op niveau B1 spreken, maar zich ook in het dagelijks leven en op hun werk comfortabel voelen om met anderen te praten.

De afgelopen jaren ontwikkelden we in de praktijk verschillende instrumenten waarmee we gemeenten helpen hun beleid passend te maken voor inburgeraars. Allemaal gebaseerd op het evidence based model van de Indicators of Integration. Dit framework helpt om gericht vanuit de ervaringen van mensen zelf aan de slag te gaan.

Ontwikkeling effectief, lokaal passend meetmodel

Misschien hebben jullie al een visiestuk dat is goedgekeurd door de raad. Of zijn jullie bezig met een participatief traject met partners in het veld. Mogelijk is er al een inburgeringscoalitie. Het startpunt van iedere gemeente of maatschappelijke organisatie is anders. Daarom betrekken we een divers palet aan stakeholders bij het impactonderzoek.

Stappen

Zo komen we met elkaar tot een effectief model waarmee je de inburgeringsresultaten kunt meten. Vanuit een breed, lokaal perspectief en met ervaringsdata van nieuwkomers zelf.

Ondersteuning uitvoering evaluatie

Daarnaast kunnen we ondersteunen bij de uitvoering van evaluaties. Met een brede set aan instrumenten en methoden halen we (kwalitatieve) ervaringsdata van nieuwkomers op. Bijvoorbeeld met behulp van actieonderzoek, een expertpool, enquêtes, diepte-interviews of ontwerpsessies.

Daarbij kijken we altijd welke data en kennis er al zijn. Dat is efficiënt, kostenbesparend én strategisch. Omdat impactonderzoek en evaluatie zo lokaal worden ingebed en niet afhankelijk zijn van onze aanwezigheid.

Uitwisselen ervaringen met andere gemeentes

We ondersteunen gemeentes en maatschappelijke organisaties ook door ze met elkaar in contact te brengen. Wat gebeurt er in andere gemeentes? Is er een patroon te zien? Kunnen we dingen landelijk aankaarten? Zo hoef je niet opnieuw het wiel uit te vinden én kun je de dingen die juist goed gaan in je eigen gemeente voor het voetlicht brengen.

>> Download infographic Impactonderzoek

Mogelijke activiteiten

Indicatoren bepalen

Gesprek stakeholders

Kick-off

Ontwerpsessie

Advies meetinstrumenten

Reflectiesessie

Intervisie

Uitgelichte projecten

Meedoen Samendoen, project met AB/Z voor COA

COA Meedoen & Samendoen

Ontwikkeling van een sociaal ontwerp met Afdeling Buitengewone Zaken om participatie van nieuwkomers in de opvang te bevorderen via de bestaande structuur van Meedoenbalies.
MAP Leeuwarden - foto Iyad Sandid

Meedoen vanaf dag één – Arnhem

Verkennend onderzoek naar de ambitie van de gemeente Arnhem dat nieuwkomers vanaf dag één volwaardig mee kunnen doen, gevolgd door een advies.
Expertpool MDT

Expertpool Maatschappelijke Diensttijd

In opdracht van OCW doen we onderzoek naar de Maatschappelijke Diensttijd. Door de ervaringen van jongeren te verzamelen kan het MDT-programma verder worden ontwikkeld en aangepast aan de behoeften van de deelnemers.

Expertpool Heroriëntatie Asiel

Het Ministerie van Justitie heeft ABDTOPConsult gevraagd om een heroriëntatie op het huidige asielbeleid en de inrichting van het asielstelsel. OpenEmbassy is ingeschakeld voor de inbreng vanuit de asielzoekers en de statushouders.

Expertpool AMV

Expertpool om de ervaringen van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV) in Zuid-Holland op te halen ten behoeve van betere opvang.
Stockfoto MAP Boost

Monitoring en Evaluatie Maatschappelijke Diensttijd

Monitoring en Evaluatie van het Maatschappelijke Diensttijd (MDT) programma van NewBees voor jonge nieuwkomers.

Platform Nieuwkomers en Werk

Platform Nieuwkomers en Werk ondersteunt initiatieven die nieuwkomers naar werk begeleiden met financiering, onderzoek, community, kennis en coaching.
Expertpool perspectief nieuwkomers inburgering

Perspectief nieuwkomers op inburgering

Onderzoek naar het perspectief van inburgeraars voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Stockfoto MAP Boost

Expertpool Nijmegen

Expertpool over de eerste ervaringen van inburgeraars in de Gemeente Nijmegen

Monitoring en evaluatie Stichting Himilo

Samen met ITTA UvA doen we een monitoring- en evaluatieonderzoek naar de aanpak van Stichting Himilo rond “Gezinsondersteuning bij taalontwikkeling bij laaggeletterdheid en armoede.”

Team

Onze impactonderzoekers hebben veel kennis van het onderzoeksveld, te gebruiken indicatoren en kwalitatieve meetinstrumenten. Met verschillende perspectieven en geleefde ervaring sluiten we zo goed mogelijk aan bij de ervaringen van nieuwkomers zelf.

Meer weten?

Interesse in een interactieve training op maat? Of gewoon benieuwd naar de mogelijkheden die passen bij jullie vraag?

teamleider

Reneé Frissen

Oprichter en directeur

Zoeken
Sluit dit zoekvak.