Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Expertpool doorstroomlocaties

Project

Expertpool doorstroomlocaties Provincie Utrecht

Opdrachtgever

Kansenmakers, Provincie Utrecht

Looptijd

november 2023 - januari 2024

Product

Rapportage en afwegingskader doorstroomlocaties

Projectbeschrijving

De Provincie Utrecht geeft prioriteit aan het ontwikkelen en testen van doorstroomlocaties. Dat zijn locaties waar nieuwkomers verblijven die wel gekoppeld zijn aan een gemeente, maar daar nog geen huisvesting hebben. Hier kunnen ze alvast een start maken met de inburgering, in afwachting van permanente huisvesting. De Provincie wil hierin graag het perspectief van nieuwkomers zelf meenemen. Uniek is dat de provincie een kleine uitvoeringsorganisatie heeft gekoppeld: de Kansenmakers. Zij proberen vanuit verschillende domeinen en thema’s de huisvesting van nieuwkomers in alle gemeenten te verbeteren en te verduurzamen.

Randvoorwaarden vanuit perspectief nieuwkomers

In de expertpool doorstroomlocaties gaan we met nieuwkomers in gesprek over de behoeften, ideeën, obstakels en kansen rond doorstroomlocaties. Met onze expertpool methodiek verzamelen we onder nieuwkomers (de experts) input om stevige randvoorwaarden op te stellen vanuit hun perspectief: wat is precies belangrijk, waar moet een doorstroomlocatie minimaal aan voldoen? En rekening houdend met de mogelijkheden: wat is de gewenste situatie voor een doorstroomlocatie? 

Je wilt een netwerk in de plaats waar je gaat wonen, beginnen met taallessen: beginnen met het opbouwen van je leven. In het AZC kan dit vaak nog niet, omdat je niet in de gemeente bent waaraan je bent gekoppeld.

Resultaten & inzichten

Veel experts (nieuwkomers) zien de meerwaarde van de expertpool doorstroomlocaties voor de ontwikkeling van de locaties. Vooral wanneer dit samen gaat met een vroege start in de gemeente waar zij aan zijn gekoppeld.

Afwegingskader doorstroomlocaties

Met de uitkomsten van de expertpool doorstroomlocaties is een afwegingskader ontworpen dat kan worden gebruikt in de ontwikkeling van doorstroomlocaties. Hierin staan de thema’s privacy, ontmoeting, autonomie en bereikbaarheid centraal. Deze thema’s raken aan zowel fysieke als sociale kenmerken van een doorstroomlocatie. Voor elk thema is vervolgens een minimale basis vastgesteld, en een gewenste situatie. 

"Het is heel belangrijk voor mensen om de mogelijkheid te hebben om te kunnen beginnen; in het AZC kan dit vaak nog niet, omdat je niet in de gemeente bent waaraan je bent gekoppeld. Je wilt een netwerk in de plaats waar je gaat wonen, beginnen met taallessen: beginnen met het opbouwen van je leven."

Relevante artikelen

Inburgeren door de ogen van nieuwkomers

Eerste onderzoeksrapport van OpenEmbassy naar de Wet inburgering 2021 vanuit het perspectief van nieuwkomers die inburgeren in Nederland.

Pad inburgering vol hobbels – Artikel Binnenlands Bestuur

Mensen die in Nederland inburgeren moeten ‘snel en volwaardig meedoen aan de samenleving, liefst via betaald werk’: de inburgeringswet.  De...

Inburgeren door de ogen van nieuwkomers

Eerste onderzoeksrapport van OpenEmbassy naar de Wet inburgering 2021 vanuit het perspectief van nieuwkomers die inburgeren in Nederland.

Pad inburgering vol hobbels – Artikel Binnenlands Bestuur

Mensen die in Nederland inburgeren moeten ‘snel en volwaardig meedoen aan de samenleving, liefst via betaald werk’: de inburgeringswet.  De...

Gerelateerde projecten

Exxpertpool Almere

Expertpool Almere

De gemeente Almere wil een goed plan van aanpak voor de 1350 Oekraïense ontheemden die zij opvangen.
Monitoring en evaluatie Urecht

Monitoring en evaluatie Utrecht

Een kwalitatieve monitoring en evaluatie om gemeentelijk beleid beter passend te maken voor mensen die inburgeringsplichtig zijn.

Expertpool AMV

Expertpool om de ervaringen van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV) in Zuid-Holland op te halen ten behoeve van betere opvang.

Expertpool communicatie inburgeringsketen

In opdracht van VNG organiseerden we een expertpool die meedenkt hoe ketenpartners bij de nieuwe wet inburgering met inburgeraars zouden moeten communiceren.

Dit project is begeleid door:

projectleider

Eva Halverhout

Community builder & researcher