Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Search
Close this search box.

Hoe nieuwkomers aanpassing en ondersteuning vinden via de Artist’s Way

Er heerst een stigma dat als we het over creativiteit hebben, we vaak een of andere toegepaste kunst bedoelen. Echter, werken met emoties, vooral die diep begraven liggen, en ze uiten of loslaten, is ook een kunst. In het 12 weken durende Artist’s Way programma dat OpenEmbassy voor nieuwkomers toepast, gebruiken we Julia Camerons methodologie om creativiteit en emotionele bronnen te herstellen. Ontdek waarom dit belangrijk is in een proces van integratie en aanpassing in de nieuwe samenleving.

Door: Anna Bilenka

Empowerment voor een nieuw begin

Julia Cameron’s Artist’s Way – een twaalf weken durende gids voor nieuwkomers om integratie, aanpassing en zelfvertrouwen te bevorderen.

The Artist’s Way is een twaalf weken durend programma voor het herstellen van creativiteit, gecreëerd door de Amerikaanse schrijfster Julia Cameron. Elke week is gewijd aan het herstellen van een aspect: veiligheid, kracht, compassie, onafhankelijkheid. Deelnemers worden aangemoedigd om na te denken, op zoek naar de waarheid van binnenuit. De vragen die Julia stelt zijn meestal eenvoudig, maar worden vaak over het hoofd gezien, wat leidt tot merkbare resultaten.

Daarnaast raadt Julia aan om elke dag ochtendpagina’s te schrijven en één keer per week een ‘artist date’ te hebben. Over het algemeen is The Artist’s Way een tijd om opnieuw contact te maken met jezelf, waarden en doelen te ontdekken en te bereiken.

“Dit is waarschijnlijk het grootste inzicht voor mij op dit moment in immigratie; het helpt me de juiste beslissingen te nemen, mezelf te steunen.”

Deelnemer

Waarom Morning Pages en Artist Dates

– Een plek voor emotioneel herstel onder nieuwkomers.

Weinigen praten erover, maar immigratie is een ongemakkelijk proces. Gedwongen immigratie brengt veel verontrustende emotionele ervaringen met zich mee. Vaak worden deze emoties onderdrukt omdat meer kritieke integratiemomenten voorrang krijgen: het zoeken naar huisvesting, werk, het inschrijven van kinderen op school, enz. Er is geen tijd om aan zichzelf te denken. Maar er zijn ook ervaringen of het verlies van dierbaren die zijn achtergelaten in een door oorlog verscheurd land, of instabiliteit in het thuisland als gevolg van een natuurramp. Hoe dan ook, het maakt het moeilijker en blokkeert alle emoties in het algemeen.

Morning pages is de eerste stap in het herverbinden met jezelf, een hulpmiddel om te werken met bewaarde herinneringen en emoties. Door dagelijks vrijelijk drie pagina’s tekst te schrijven, komen onderwerpen die iemand probeert te verbergen uiteindelijk naar boven. Het is een veilige ruimte waar niemand zal oordelen, waardoor moeilijke persoonlijke ervaringen verwerkt kunnen worden. Therapeuten die met dit hulpmiddel werken, melden stressvermindering, angstbeheersing en het omgaan met depressie bij cliënten, zoals onze deelnemers aan het programma hebben bevestigd.

“Wat er voor mij uitspringt is het ontdekken van ochtendpagina's voor mezelf. Soms als ik twijfels heb, problemen, moeilijkheden in het leven - ga ik zitten om te schrijven; dit proces doet me denken aan een warrige draad die zich ontrafelt met elk volgend woord. Dit zijn mijn remedies tegen de mentale bodem.”

Deelnemer

Om dezelfde redenen verliezen nieuwkomers de band met zichzelf, hun doelen, waarden en levensfocus. Alles wat energie vergt, is geconcentreerd op overleven en zich op de een of andere manier hechten aan het nieuwe land. Daarom zijn creatieve dates een plek zonder kritiek en veroordeling van buitenaf, waardoor er meer ruimte is voor zelfcontact en een nuttiger lid van de nieuwe samenleving op zowel de lange als de korte termijn.

De weg van de kunstenaar

– Een therapeutisch proces voor nieuwkomers

In december 2023 hebben 26 miljoen mensen Oekraïne verlaten, waarvan er ongeveer 100 duizend hun toevlucht in Nederland hebben gezocht. Volgens onderzoek van Pharos heeft 13-25% van de nieuwkomers last van PTSS, om nog maar te zwijgen van integratieproblemen en de geïnvesteerde middelen om een leven te beginnen in een nieuw land, nadat ze voortdurend oorlog op de achtergrond hebben meegemaakt. 80% rapporteert toegenomen angst, ervaringen en depressieve toestanden, wat gevolgen heeft voor het medische systeem en de efficiëntie van het werk vermindert. Heeft dit invloed op de situatie in het land waar slechts 100 duizend Oekraïense nieuwkomers zijn?

Uit onderzoek van OpenEmbassy blijkt dat nieuwkomers vaak geen psychologische hulp zoeken om verschillende redenen:

  • Vrezen gevolgen
  • Denken dat het duur is
  • Zijn zich er niet van bewust dat ze het nodig hebben.

Daarom werd The Artist’s Way een vorm van zelftherapie en met de beslissing om een therapeut bij het programma te betrekken, werd deze ruimte echt helend.

“Concentratie op het verminderen van stressniveaus en het bieden van ondersteuning om een stabiele basis te creëren is cruciaal voor een succesvolle aanpassing. Door actief deel te nemen aan discussies en gedachten uit te wisselen met andere deelnemers, konden de Oekraïners oplossingen vinden voor hun eigen behoeften en zich aanpassen aan het nieuwe leven in het nieuwe land. Het bieden van ondersteuning bij het begrijpen van hun eigen emoties en toestand hielp de Oekraïners een stap vooruit te zetten in het aanpassingsproces en bereidde hen voor op een succesvolle integratie in de Nederlandse samenleving.” – Svitlana Kravchenko, psycholoog.

Hoe een programma voor nieuwkomers steun van de gemeenschap bevordert

Het Artist’s Way-programma is gemaakt om opnieuw in contact te komen met jezelf en is omgevormd tot een 12 weken durende reis voor nieuwkomers. Naast alle voordelen is het essentieel om de intieme en sterke gemeenschap te noemen die tijdens deze periode is ontstaan.
Voor nieuwkomers, die vaak worstelen met de uitdagingen van een nieuwe omgeving, bood het niet alleen een routekaart om hun creatieve potentieel te ontplooien, maar ook wederzijdse steun.

De gemeenschappelijke banden die tijdens het programma werden gesmeed, spelen een cruciale rol in het vergemakkelijken van het aanpassingsproces door begrip, aanmoediging en een gezamenlijke reis naar een nieuw gevoel van erbij horen te bieden. Wat het belangrijkste is, is dat het enorme steun bood tijdens het navigeren door het nieuwe land met zijn regels. In wezen wordt deze gemeenschap (die na de helft van het jaar nog steeds op zichzelf functioneert) een vitaal kompas voor nieuwkomers die niet alleen op zoek zijn naar artistieke inspiratie, maar ook naar een ondersteunend netwerk dat ingewikkelde paden van aanpassing en integratie bewandelt.

Over resultaten gesproken: deelnemers spraken over het verhogen van hun levensenergie, de bereidheid om van baan te veranderen of tijd te besteden aan vindingrijke momenten. Eén deelnemer durfde te verhuizen uit een land waar ze zich niet gelukkig voelde. Ook ontstond er onder de deelnemers een mini-supportgemeenschap, wat ook een belangrijk resultaat was van twaalf weken onder mensen met vergelijkbare ervaringen.

Maar de belangrijkste conclusie zie ik in deze opmerking:

“De Artist's Way geeft iemand de kans om te herstellen en de kracht te vinden om zich aan te passen en te integreren.”

Foto – Markus Spiske

Deel dit bericht

LinkedIn
Facebook
X
WhatsApp
Email

Categorieën

Weggever

Hier komt ruimte voor tekst voor de weggever. Maak het aantrekkelijk dat ze hier iets aan willen vragen!

Gerelateerde berichten

𝙎𝙖𝙫𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙙𝙖𝙩𝙚 – 𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗞𝗲𝗻𝗻𝗶𝘀𝘀𝗲𝘀𝘀𝗶𝗲 𝗩𝗮𝗻 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁 𝗠𝗲𝗲𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗩𝗼𝗹𝘄𝗮𝗮𝗿𝗱𝗶𝗴 𝗠𝗲𝗲𝗱𝗼𝗲𝗻. Veel gemeenten vangen Oekraïense mensen op, lokaal vaak een complexe opgave. Er is…

Samen met NewBees trokken wij een jaar lang op met mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. Ons doel: hen direct ondersteunen bij de…

Vrij Nederland interviewde collega’s Renée Frissen en Tamer Allaloush over de expertpool in Almere. Hierdoor beslissen Oekraïeners in de gemeente mee over beleid dat om…

Op 14 november presenteerden wij samen met Regioplan de inzichten uit ons onderzoek naar de positie van Oekraïense nieuwkomers op de arbeidsmarkt, tijdens de jaarlijkse…

Search
Close this search box.

Gratis weggever!

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang de gratis weggever.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*