Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Rapport ‘Oekraïense vluchtelingen op de arbeidsmarkt’

Van de circa 68.000 personen tussen de 15 en 65 jaar met de Oekraïense nationaliteit die zich sinds 24 februari 2022 in een Nederlandse gemeente hebben gevestigd, was op 1 mei 2023 50 procent werkzaam. Daarmee is hun arbeidsparticipatie in vergelijking met andere groepen met een vluchtachtergrond hoog. Samen met Regioplan hebben we onderzoek gedaan naar de mechanismen die hieraan ten grondslag liggen.

Direct mee kunnen doen

Een belangrijke verklaring is verschil in wet- en regelgeving. Mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht hebben direct toegang tot de arbeidsmarkt. Terwijl mensen in de asielprocedure (‘asielzoekers’) veel obstakels ervaren als het gaat om toegang tot de arbeidsmarkt. Hoewel de 24-weken-eis is opgeheven, blijven andere reële obstakels overeind. Bijvoorbeeld de vereiste om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen en de lange wachttijden voor het verkrijgen van een BSN. Eigenlijk wordt werk pas toegankelijker op het moment dat iemand een status krijgt. Maar dat duurt vaak lang. Gedurende deze wachtperiode blijft iemand op afstand tot de arbeidsmarkt.

De ervaringen van mensen uit Oekraïne laten echter zien dat de mogelijkheid om direct te kunnen werken leidt tot direct een relatief hoge arbeidsparticipatie. Nieuwkomers die direct aan de slag kunnen zijn vaak nog in ‘actiemodus’. En doordat ze meestal vrij recent werkervaring hebben opgedaan (in hun land van herkomst), staan ze ook dichter bij hun competenties en ervaringen in het werkveld.

Duurzame arbeidsparticipatie

Tegelijkertijd zien we dat direct meedoen niet genoeg is voor duurzame arbeidsparticipatie. Onverwacht de stap moeten maken om in een nog onbekende samenleving te werken, gaat gepaard met een behoefte aan (her)oriëntatie. Dit ziet er voor iedereen anders uit, want mensen hebben verschillende achtergronden en ambitie. Het is dus belangrijk om meerdere laagdrempelige mogelijkheden voor oriëntatie te organiseren, bijvoorbeeld netwerkgesprekken, ‘snuffelstages’ en direct contact met werkgevers. En ook de vervolgstappen naar een duurzame baan zien er voor iedereen anders uit. Voor de een is het direct hebben van een baan een stap op weg naar duurzaam werk. Voor de ander is een vervolg-/andere opleiding of een leer-werktraject passend. Bouw daarom ruimte voor differentiatie in door aan te sluiten op het al bestaande systeem, met waar nodig aanpassingen.

Geleerde lessen

In het onderzoek naar Oekraïense vluchtelingen op de arbeidsmarkt, hebben we veel geleerd over wat wel en niet werkt binnen de Oekraïense aanpak. En hoe deze lessen inzetbaar zijn om de toegang tot werk voor alle nieuwkomers in Nederland te verbeteren. Hoofdstuk 5 van ons rapport gaat in op de vijf belangrijkste lessen en biedt concrete handvaten voor professionals en werkgevers. Het betreft de volgende thema’s:

  1. Investeren in taalvaardigheid
  2. Aandacht voor duurzaamheid van werk
  3. Meer duidelijkheid over (verblijfs-)perspectief
  4. Belang van het informele netwerk
  5. Ruimte voor oriëntatie en differentiatie

 

Ben je professional of werkgever en wil je weten hoe dit in de praktijk organiseert? Benieuwd naar de andere lessen uit het onderzoek?

Download rapport

Lees de concrete aanbevelingen in hoofdstuk 5

Deel dit bericht

LinkedIn
Facebook
X
WhatsApp
Email

Categorieën

Weggever

Hier komt ruimte voor tekst voor de weggever. Maak het aantrekkelijk dat ze hier iets aan willen vragen!

Gerelateerde berichten

Samen met Newbees deden we een jaar lang actieonderzoek onder Oekraïense nieuwkomers, met een focus op werk. We onderzochten hoe het beleid voor mensen uit…

𝙎𝙖𝙫𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙙𝙖𝙩𝙚 – 𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗞𝗲𝗻𝗻𝗶𝘀𝘀𝗲𝘀𝘀𝗶𝗲 𝗩𝗮𝗻 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁 𝗠𝗲𝗲𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗩𝗼𝗹𝘄𝗮𝗮𝗿𝗱𝗶𝗴 𝗠𝗲𝗲𝗱𝗼𝗲𝗻. Veel gemeenten vangen Oekraïense mensen op, lokaal vaak een complexe opgave. Er is…

Samen met NewBees trokken wij een jaar lang op met mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. Ons doel: hen direct ondersteunen bij de…

Vrij Nederland interviewde collega’s Renée Frissen en Tamer Allaloush over de expertpool in Almere. Hierdoor beslissen Oekraïeners in de gemeente mee over beleid dat om…
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Gratis weggever!

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang de gratis weggever.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*