Knowledge by, for and about newcomers

Knowledge by, for and about newcomers

Onderzoek Perspectief Inburgeraars naar Tweede Kamer

Stock photo MAP Boost

Met het onderzoek Perspectief Inburgeraars doen we met BMC en Regioplan onderzoek naar het perspectief van mensen die inburgeren in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  OpenEmbassy is verantwoordelijk voor het kwalitatieve gedeelte, dat meer kleuring geeft aan de resultaten van surveys die Regioplan onder inburgeraars uitzet. In totaal zullen er 4 rapportages verschijnen. De tweede rapportage is eind november verzonden naar de Tweede Kamer.

Research approach

Het onderzoek bestond uit een online vragenlijst en gesprekken met inburgeraars. Meer dan 4.000 mensen hebben de vragenlijst ingevuld, zowel asielmigranten als gezinsmigranten. Daarnaast spraken we zowel met mensen die onder de Wi2021 vallen, als mensen die nog onder de Wi2013 vallen. De vragenlijsten waren beschikbaar in vijf talen, zodat iedereen kon meedoen. Met deze brede aanpak wilden we de ervaringen van zoveel mogelijk groepen begrijpen: werkt de Wi2021 zoals het ministerie heeft bedoeld? En krijgen mensen die onder de Wi2013 vallen genoeg hulp?

Daarnaast hebben we gekeken naar verschillende onderdelen van het inburgeringsproces, zoals:

  • De snelheid waarmee mensen kunnen beginnen.
  • Hoe goed gemeenten maatwerk bieden.
  • De kwaliteit van de lessen.
  • Hoe inburgeren te combineren is met werk of andere verplichtingen.

“Ik was vanaf de eerste maand gemotiveerd om met de inburgering te beginnen. Ik wilde eerder beginnen, maar dat was niet mogelijk, vooral vanwege de capaciteit van de scholen, wachtlijsten en ook de starttijd van deze cursussen.”

Onderzoeksresultaten

De resultaten laten zien dat de ervaringen van inburgeraars heel verschillend zijn. Sommigen zijn tevreden over de begeleiding en mogelijkheden, terwijl anderen vooral belemmeringen ervaren. 

Gemeenten spelen een grote rol in het succes van de inburgering. Het is belangrijk dat zij zorgen voor duidelijke informatie en goede ondersteuning, zodat iedereen een kans krijgt om mee te doen in Nederland.

Wat gaat goed volgens inburgeraars?

Inburgeraars zien ook positieve punten in het nieuwe inburgeringsstelsel:

  • Maatwerk: Veel inburgeraars waarderen dat er tijdens de intakegesprekken goed naar hen wordt geluisterd. Persoonlijke aandacht en tolken maken het proces duidelijker en prettiger.
  • Taalondersteuning: Als gemeenten extra mogelijkheden bieden om Nederlands te oefenen, zoals taalcafés of taalmaatjes, wordt dit zeer gewaardeerd.
  • Financiële hulp: De hulp bij vaste lasten en omgaan met geld wordt door veel mensen als positief ervaren.
  • Planning voor de toekomst: Het Persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP) sluit vaak goed aan op de ambities van inburgeraars.
  • Contact met de gemeente: Als er een goede band is met de contactpersoon, voelen inburgeraars zich meer gesteund en begrepen.


Deze punten laten zien dat er belangrijke stappen worden gezet om inburgeraars te helpen. Het is belangrijk om deze positieve ervaringen verder uit te breiden en waar nodig te verbeteren.

Wat kan beter?

Inburgeraars geven aan dat er verbeteringen mogelijk zijn:

  • Meer informatie: Mensen willen betere uitleg over werk, financiën en inburgeringsmogelijkheden.
  • Sneller starten: Minder wachttijd tussen verschillende onderdelen van het proces.
  • Praktijkgericht leren: Meer mogelijkheden om Nederlands te oefenen in de praktijk en meer mogelijkheden om direct mee te doen, bijvoorbeeld via betaald werk.
  • Minder stress: Beter aansluiten van taallessen bij de persoonlijke situatie van inburgeraars.

Online Kennissessie Perspectief Inburgeraars

Wat zijn de belangrijkste conclusies en aanbevelingen uit het onderzoek? Hoe kun je deze duiden en toepassen in je eigen gemeente? Binnenkort organiseren we samen met BMC en Regioplan een Online Kennissessie. 

>> Interesse? Houd onze site en socials in de gaten!

Download Rapport

"Onderzoek Perspectief Inburgeraars; uitkomsten 2023-2024"

Online Kennissessie

Wat zijn de belangrijkste conclusies en aanbevelingen en hoe kun je deze duiden en toepassen in je eigen gemeente? Binnenkort organiseren we samen met BMC en Regioplan een Online Kennissessie. 

Interesse?

Houd onze site en socials in de gaten! 

Questions or reactions?

Pepijn Tielens

Share this post

LinkedIn
Facebook
X
WhatsApp
Email

Categories

Giveaway

Here will be space for text for the giveaway. Make it attractive that they want to ask for something here!

Related Posts

Hoe zorg je als gemeente of maatschappelijke organisatie dat nieuwkomers écht kunnen meedoen? Bij OpenEmbassy werken we al acht jaar samen met beleidsmakers, gemeenten en…

Cabinet Puts Direct Participation First The coalition agreement emphasizes the importance of rapid participation of newcomers in society and active support with work and language,...

In 2023, OpenEmbassy researched the pilot toeleading to work from the azc in Almere. Here, Randstad, COA and the Municipality of Almere assist residents from...

At One Today, Renée Frissen talks more about integration. Status holders still have to wait a long time before their integration begins. According to CBS, more than...

Free giveaway!

Leave your name and email address to receive the free giveaway.

"*" indicates required fields

Name*