Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Search
Close this search box.

Toeleiding nieuwkomers naar werk: Werkkaart

Voor veel nieuwkomers is de stap naar formeel werk essentieel, maar in de praktijk vaak lastig door allerlei obstakels. Informeel werk is vaak toegankelijker, wetgeving kan voelen als een ingewikkeld web. Hoe kun je als inburgeringsconsulent nieuwkomers stimuleren deze stap te zetten?

Toegankelijk spel van sociaal ontwerper Mila van Rijs

Open Embassy deed hier onderzoek naar in Rotterdam en vroeg sociaal ontwerper Mila van Rijs of ze hieraan wilde bijdragen met haar thesis voor Design for Interaction aan de TU Delft. Hiervoor onderzocht ze het complexe thema informeel werk vanuit een breed perspectief en maakte ze gebruik van ontwerpend onderzoek. Op basis van de kwalitatieve analyse en inzichten ontwikkelde ze een heel toegankelijk spel: Werkkaart.

“Het leuke hiervan vind ik, dat je iemand regie en autonomie geeft in het gesprek."

Inburgeringsconsulent

Kaartenset helpt informeel gesprek met nieuwkomers over werk

Met Werkkaart kunnen inburgerinsconsulenten van gemeenten op een informele manier met nieuwkomers in gesprek gaan over (in)formeel werk. De meertalige, geïllustreerde kaarten helpen om een open, meer symmetrisch gesprek te voeren over de onderliggende obstakels en redenen om (nog) geen formeel werk te doen.

“Tijdens het spelen herkende ik dat de kaarten me hielpen herinneren wat ik van plan was te zeggen in het gesprek. ”

Een nieuwkomer

Toeleiding nieuwkomers naar werk met passend lange-termijndoel

Het ontwerp bestaat uit 45 kaarten verdeeld over 8 categorieën. Zowel de nieuwkomer als de gemeente-ambtenaar kiezen kaarten om de route voor het gesprek te bepalen. Met de kaartenset en afsprakengids kunnen consulent en nieuwkomer vervolgens werken aan een passend lange-termijndoel.

Download rapport

Meer over het onderzoek en de ontwikkeling van de kaartenset

Deel dit bericht

LinkedIn
Facebook
X
WhatsApp
Email

Categorieën

Weggever

Hier komt ruimte voor tekst voor de weggever. Maak het aantrekkelijk dat ze hier iets aan willen vragen!

Gerelateerde berichten

𝙎𝙖𝙫𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙙𝙖𝙩𝙚 – 𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗞𝗲𝗻𝗻𝗶𝘀𝘀𝗲𝘀𝘀𝗶𝗲 𝗩𝗮𝗻 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁 𝗠𝗲𝗲𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗩𝗼𝗹𝘄𝗮𝗮𝗿𝗱𝗶𝗴 𝗠𝗲𝗲𝗱𝗼𝗲𝗻. Veel gemeenten vangen Oekraïense mensen op, lokaal vaak een complexe opgave. Er is…

Direct Meedoen loont voor iedereen – zo concludeert SEO Amsterdam Economics in de maatschappelijke kosten-batenanalyse voor ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers. “𝘞𝘢𝘯𝘯𝘦𝘦𝘳 𝘩𝘦𝘵 𝘤𝘰𝘩𝘰𝘳𝘵 𝘢𝘴𝘪𝘦𝘭𝘻𝘰𝘦𝘬𝘦𝘳𝘴 𝘥𝘢𝘵…

Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk maakte een mooie film over een succesvolle koppeling door Ithaka Academie. Ithaka academie is een van de initiatieven van Platform Nieuwkomers…

Wat zijn de werkzame elementen om nieuwkomers naar werk te begeleiden? Dit onderzoekt het Platform samen met Regioplan….
Search
Close this search box.

Gratis weggever!

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang de gratis weggever.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*