Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Search
Close this search box.

A-team Corona

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam, Utrecht, Amsterdam

Fondsen

Goldschmeding Foundation, Draper Kaplan Richards Foundation, Stichting DOEN

Product

Actieonderzoek

Projectbeschrijving

Sinds de maatregelen tegen COVID-19, zien wij steeds meer nieuwkomers die in de knel komen. Mensen worden direct in hun bestaanszekerheid getroffen: dakloosheid, schulden, huiselijk geweld en werkloosheid dreigt of is al een feit.

Actieonderzoek bestaanszekerheid

A-team Corona, ons actieonderzoek team, ondersteunt de bestaanszekerheid van nieuwkomers. Deze teams bestaan uit één actieonderzoeker die de bureaucratie, het sociale domein en het maatschappelijke middenveld goed kent. En één actieonderzoeker die ervaring heeft als cultural mediator of social worker en die in eigen taal kan communiceren met iemand indien nodig. Zij maken een plan met de nieuwkomer en organiseren samen met lokale professionals toegang tot bestaanszekerheid.

Leren van de acties om het systeem beter te maken

Het A-team leert veel tijdens het realiseren van dit plan. Lessen over welke voorzieningen (niet) toegankelijk zijn. Lessen over werkwijzen van professionals. Lessen over mooie beleids-ideeën op papier, die in de praktijk niet werken. Deze lessen gebruiken de A-teams om lokale organisaties zoals de overheid te adviseren over hoe ze in tijden van COVID-19, maar ook daarna, nieuwkomers beter kunnen ondersteunen.

 

Resultaten & inzichten

We bouwen een coalitie met de gemeente Rotterdam, Amsterdam, en Utrecht. Hier ondersteunen we 20 nieuwkomers met een perspectiefplan. Samen met de lokale organisaties en de nieuwkomers zelf zetten we het plan in werking. We blijven betrokken voor vragen of bijsturing van het plan voor minimaal 6 maanden.

Systeemleren

In de coalitie van de gemeenten en hun maatschappelijke partners leren we op basis van de plannen over wat er beter kan en moet in het lokale beleid en de lokale aanpak: systeemleren.

In onze aanpak werken we met de Perspectief-methode, die we ontwikkelden we op basis van meer dan 50 individuele cases van nieuwkomers met vragen rond bestaanszekerheid. De methodiek is inhoudelijk gebaseerd op:

  • Beproefde 8-step maatwerkplan-model van het Instituut voor Publieke Waarden
  • De Radical Help theorie over het bouwen van relaties van vertrouwen
  • De 14 indicatoren van integratie zoals opgesteld door Ager & Strang (2019)
  • Onze in het veld ontwikkelde werkvormen voor inclusieve gesprekken

Door het ondersteunen van een individu of een gezin, maken we het beter voor alle nieuwkomers.

Gerelateerde projecten

Actieonderzoek zorg

Actieonderzoek zorg voor de gemeente Breda om de (toegang tot) zorg voor nieuwkomers beter te organiseren.

Stadsgesprekken Rotterdam

In opdracht van de gemeente Rotterdam organiseerden we stadsgesprekken over diversiteit in de samenleving; de basis voor het Actieplan Samenleven in één Stad.

Het A-team onderwijs

Het A-team Onderwijs ondersteunt gezinnen van jonge nieuwkomers met school en doet onderzoek naar obstakels voor onderwijs aan deze groep.

Dit project is begeleid door:

projectleider

Sandrine Lafay

Teamleider Actieonderzoek

Zij hebben ook meegewerkt aan dit project

Suzanne Kuijpers

Actieonderzoeker

Patrick van der Heijden

Trainer, onderzoeker

Renée Frissen

Oprichter en directeur
Search
Close this search box.