Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Search
Close this search box.

Oekraïners op de Nederlandse arbeidsmarkt

De oorlog in Oekraïne is al ruim een jaar een feit. Oekraïners die naar Nederland vluchten mogen hier meteen aan de slag. Hoe doet deze groep het op onze arbeidsmarkt? Wat kunnen we doen om hun positie te verbeteren? Eind juni was collega Sandrine Lafay te gast bij BNR Nieuwsradio voor de opname van een Podcast om hierover te praten.

Sandrine Lafay in gesprek met BNR Nieuwsradio

Oekraïeners op de Nederlandse arbeidsmarkt mogen meteen aan het werk door de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Ze hoeven geen asiel te vragen en geen inburgering te doorlopen. Wat kunnen we ervan leren als mensen wél direct mogen werken? Welke inzichten kunnen we hieruit halen voor nieuwkomers uit andere landen?

Podcast met onze collega Sandrine Lafay, teamleider Individual Support. En Annemiek Dresen en Tetiana Uhnivenko van NewBees NL, in gesprek met BNR-presentator Rens de Jong.

Voordelen directe toegang Nederlandse arbeidsmarkt

Voordeel voor de Oekraïners die direct toegang hebben tot de Nederlandse arbeidsmarkt, is dat je direct vanaf het begin zelf je weg kunt uitstippelen. Daarnaast heeft wel of geen werk hebben veel impact op andere bestaanszekerheden, zoals het vinden van een woning en de financiële vrijheid om zelf keuzes te maken. Maar er kunnen ook obstakels zijn, zoals:

  • Verschil in communicatiestijl
  • Mentale problemen
  • Taal
  • Diplomawaardering

Project Direct Meedoen

OpenEmbassy ontwikkelt data-gedreven oplossingen voor integratievraagstukken. In het project Direct Meedoen samen met NewBees, ondersteunt Open Embassy 75 Oekraïense huishoudens bij het vinden van werk en alle andere vragen die komen kijken bij het opbouwen van je leven in NL. Op die manier kunnen we mensen direct helpen én is dit tegelijk een bron van kennis om te kijken wat wel en niet werkt in het systeem. Dit levert ook mooie data voor werkgevers.

“Voor ons is dit een interessante casus. Wat kunnen we ervan leren als mensen wel direct mogen werken? En direct die vrijheid en autonomie hebben. En hoe kunnen we die inzichten ook gebruiken voor nieuwkomers uit andere landen?”

Resultaten en inzichten

Een verrassende ontdekking was bijvoorbeeld dat de groep Oekraïeners op de arbeidsmarkt niet de behoefte heeft aan de standaard programma’s die gericht zijn op een duurzame baan en het matchen met talenten, ervaring en ambities. Omdat zij er vooralsnog van uitgaan dat ze hier maar kort blijven.

Daarnaast geeft het project inzicht in het verschil tussen de Nederlandse en Oekraïense werkcultuur. En het werd heel duidelijk dat werk niet geïsoleerd staat van allerlei andere leefgebieden, zoals: kinderopvang, huisvesting en mentale gezondheid. Ook is het nodig dat werkgevers de werkvloer inclusiever inrichten, zodat divers talent bij je aan de slag kan, ook voor de lange termijn.

Podcast Oekraïeners op de NL arbeidsmarkt

Luister naar de podcast via Spotify, Apple Podcasts of BNR App.

Direct Meedoen

Meer over het project Direct Meedoen in Nederland

Platform Nieuwkomers en Werk

Een project van de Goldschmeding Foundation samen met OpenEmbassy en Regioplan

Deel dit bericht

LinkedIn
Facebook
X
WhatsApp
Email

Categorieën

Weggever

Hier komt ruimte voor tekst voor de weggever. Maak het aantrekkelijk dat ze hier iets aan willen vragen!

Gerelateerde berichten

𝙎𝙖𝙫𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙙𝙖𝙩𝙚 – 𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗞𝗲𝗻𝗻𝗶𝘀𝘀𝗲𝘀𝘀𝗶𝗲 𝗩𝗮𝗻 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁 𝗠𝗲𝗲𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗩𝗼𝗹𝘄𝗮𝗮𝗿𝗱𝗶𝗴 𝗠𝗲𝗲𝗱𝗼𝗲𝗻. Veel gemeenten vangen Oekraïense mensen op, lokaal vaak een complexe opgave. Er is…

Samen met NewBees trokken wij een jaar lang op met mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. Ons doel: hen direct ondersteunen bij de…

Direct Meedoen loont voor iedereen – zo concludeert SEO Amsterdam Economics in de maatschappelijke kosten-batenanalyse voor ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers. “𝘞𝘢𝘯𝘯𝘦𝘦𝘳 𝘩𝘦𝘵 𝘤𝘰𝘩𝘰𝘳𝘵 𝘢𝘴𝘪𝘦𝘭𝘻𝘰𝘦𝘬𝘦𝘳𝘴 𝘥𝘢𝘵…

Vrij Nederland interviewde collega’s Renée Frissen en Tamer Allaloush over de expertpool in Almere. Hierdoor beslissen Oekraïeners in de gemeente mee over beleid dat om…
Search
Close this search box.

Gratis weggever!

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang de gratis weggever.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*