Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Search
Close this search box.

Artikel Vrij Nederland

Almere vroeg zich af hoe het de begeleiding van Oekraïners kan verbeteren. De gemeente besloot het de Oekraïners in de opvang te vragen. Klinkt vanzelfsprekend, is het (nog) niet. Vrij Nederland interviewde onze collega’s Renée Frissen en Tamer Allaloush over de expertpool in Almere.

Ondersteuning opbouwen leven

Mensen uit Oekraïne hebben niet alleen tijdelijke bescherming nodig , maar ook ondersteuning bij het opbouwen van hun leven in Nederland op de lange termijn. Maar daarover kon de Gemeente Almere niks vinden in de landelijke regeling. “Onbegrijpelijk!”, vindt Wouter Locher, projectmanager bij de gemeente. “Het is dus aan alle 300+ gemeenten in Nederland om daarin zelf het wiel uit te vinden. Hoe help je mensen op weg? Hoe zorg je dat ze iets te doen hebben en niet verpieteren op hun kamer?”

In Almere denken Oekraïners zelf mee met beleid

De gemeente besloot het de mensen zelf te vragen. OpenEmbassy hielp hen met het organiseren van een expertpool van twintig mensen uit Oekraïne die sinds de zomer van 2023 meedenken over manieren om de opvang te verbeteren.

Het klinkt vanzelfsprekend: “vraag mensen zelf wat zij nodig hebben”, maar dat is het (nog) niet, zeker bij mensen uit Oekraïne. Veel gemeenten staan wat betreft de opvang van Oekraïners nog in de crisisstand. Daardoor gebeurt het nog weinig dat zij Oekraïners betrekken bij het vormgeven van beleid voor integratie op de lange termijn. Terwijl hun ervaringskennis het verschil kan maken tussen ineffectief beleid en beleid dat goed afgestemd is op de behoeften van de mensen waar het voor bedoeld is.

Artikel Vrij Nederland

"In Almere beslissen Oekraïners mee over het beleid dat om hen draait"

Deel dit bericht

LinkedIn
Facebook
X
WhatsApp
Email

Categorieën

Weggever

Hier komt ruimte voor tekst voor de weggever. Maak het aantrekkelijk dat ze hier iets aan willen vragen!

Gerelateerde berichten

We spraken met een expertgroep over het hoofdlijnenakkoord en hun zorg over de invloed op hun leven, integratie en de Nederlandse samenleving….

𝙎𝙖𝙫𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙙𝙖𝙩𝙚 – 𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗞𝗲𝗻𝗻𝗶𝘀𝘀𝗲𝘀𝘀𝗶𝗲 𝗩𝗮𝗻 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁 𝗠𝗲𝗲𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗩𝗼𝗹𝘄𝗮𝗮𝗿𝗱𝗶𝗴 𝗠𝗲𝗲𝗱𝗼𝗲𝗻. Veel gemeenten vangen Oekraïense mensen op, lokaal vaak een complexe opgave. Er is…

Samen met NewBees trokken wij een jaar lang op met mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. Ons doel: hen direct ondersteunen bij de…

Collega Sandrine Lafay in gesprek met BNR Nieuwsradio voor een podcast: hoe doen Oekraïeners het op de Nederlandse arbeidsmarkt?…
Search
Close this search box.

Gratis weggever!

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang de gratis weggever.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*