Almere vroeg zich af hoe het de begeleiding van Oekraïners kan verbeteren. De gemeente besloot het de Oekraïners in de opvang te vragen. Klinkt vanzelfsprekend, is het (nog) niet. Vrij Nederland interviewde onze collega’s Renée Frissen en Tamer Allaloush over de expertpool in Almere.
Ondersteuning opbouwen leven
Mensen uit Oekraïne hebben niet alleen tijdelijke bescherming nodig , maar ook ondersteuning bij het opbouwen van hun leven in Nederland op de lange termijn. Maar daarover kon de Gemeente Almere niks vinden in de landelijke regeling. “Onbegrijpelijk!”, vindt Wouter Locher, projectmanager bij de gemeente. “Het is dus aan alle 300+ gemeenten in Nederland om daarin zelf het wiel uit te vinden. Hoe help je mensen op weg? Hoe zorg je dat ze iets te doen hebben en niet verpieteren op hun kamer?”
In Almere denken Oekraïners zelf mee met beleid
De gemeente besloot het de mensen zelf te vragen. OpenEmbassy hielp hen met het organiseren van een expertpool van twintig mensen uit Oekraïne die sinds de zomer van 2023 meedenken over manieren om de opvang te verbeteren.
Het klinkt vanzelfsprekend: “vraag mensen zelf wat zij nodig hebben”, maar dat is het (nog) niet, zeker bij mensen uit Oekraïne. Veel gemeenten staan wat betreft de opvang van Oekraïners nog in de crisisstand. Daardoor gebeurt het nog weinig dat zij Oekraïners betrekken bij het vormgeven van beleid voor integratie op de lange termijn. Terwijl hun ervaringskennis het verschil kan maken tussen ineffectief beleid en beleid dat goed afgestemd is op de behoeften van de mensen waar het voor bedoeld is.
Artikel Vrij Nederland
"In Almere beslissen Oekraïners mee over het beleid dat om hen draait"