Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Expertpool Maatschappelijke Diensttijd

Expertpool MDT

Project

Expertpool Maatschappelijke Diensttijd

Opdrachtgever

Ministerie van OCW

Looptijd

september 2024 - januari 2025

Partners

MDT

Product

Rapportage

Projectbeschrijving

MDT is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), in samenwerking met de afdeling Inburgeringsbeleid van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het doel is om jongeren te ondersteunen bij hun deelname aan de samenleving. In de pilot Meedoen hebben OCW en SZW hun krachten gebundeld om een bredere doelgroep nieuwkomers te bereiken. Binnen het project onderzochten we specifiek de doelgroep jonge nieuwkomers die in een asielzoekerscentrum (azc) wonen.

Hiervoor verzamelden we gerichte feedback en inzichten bij de jonge nieuwkomers zelf, via expertpools. MDT biedt jongeren de kans om zich maatschappelijk in te zetten, hun talenten te ontwikkelen en nieuwe sociale contacten op te bouwen. Door ervaringen van deelnemende nieuwkomers te verzamelen, willen we inzicht krijgen in hoe het programma bijdraagt aan hun persoonlijke en professionele groei.

Via de expertpools in verschillende gemeenten krijgen jonge nieuwkomers een platform om hun ervaringen en suggesties direct te delen met het onderzoeksteam. Dit helpt ons om te begrijpen wat voor hen goed werkt binnen MDT en waar nog ruimte is voor verbetering. De inzichten uit deze gesprekken worden gebruikt om het MDT-programma verder te ontwikkelen en aan te passen aan de behoeften van deelnemende nieuwkomers.

 

Resultaten & inzichten

Het uiteindelijke doel is om de maatschappelijke participatie van jongeren te versterken en hen te ondersteunen bij hun integratie en toekomstplannen. De gesprekken met jonge nieuwkomers binnen de expertpools laten zien dat MDT al een waardevolle bijdrage levert aan hun integratie, taalontwikkeling en zelfvertrouwen. Jongeren die nieuwkomer zijn ervaren MDT als een kans om nieuwe sociale netwerken op te bouwen, zich nuttig te voelen en hun toekomstperspectief te versterken. Vooral de persoonlijke begeleiding en de informele setting dragen bij aan hun betrokkenheid en welzijn.

Tegelijkertijd zijn er belangrijke verbeterpunten, zoals beperkte zichtbaarheid van MDT in azc’s, administratieve drempels en het ontbreken van formele erkenning van de opgedane ervaringen. De inzichten uit het onderzoek worden gebruikt om MDT beter aan te laten sluiten bij de behoeften van jongeren zodat het een positieve impact heeft op hun leven en hun rol in de maatschappij.

Relevante artikelen

Maatschappelijke Diensttijd: participatie voor jonge nieuwkomers

Niet alleen via begeleiding of regels van bovenaf, maar door sámen met hen te bouwen aan manieren die werken. In...

Maatschappelijke Diensttijd: participatie voor jonge nieuwkomers

Niet alleen via begeleiding of regels van bovenaf, maar door sámen met hen te bouwen aan manieren die werken. In...

Gerelateerde projecten

Exxpertpool Almere

Expertpool Almere

De gemeente Almere wil een goed plan van aanpak voor de 1350 Oekraïense ontheemden die zij opvangen.

Expertpool AMV

Expertpool om de ervaringen van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV) in Zuid-Holland op te halen ten behoeve van betere opvang.
Stockfoto MAP Boost

Expertpool Nijmegen

Expertpool over de eerste ervaringen van inburgeraars in de Gemeente Nijmegen

Expertpool Heroriëntatie Asiel

Het Ministerie van Justitie heeft ABDTOPConsult gevraagd om een heroriëntatie op het huidige asielbeleid en de inrichting van het asielstelsel. OpenEmbassy is ingeschakeld voor de inbreng vanuit de asielzoekers en de statushouders.

Dit project is begeleid door:

projectleider

Fatih Aktas

Onderzoeker

Zij hebben ook meegewerkt aan dit project

Edom Ghebremariam

Trainer

Ani Popova

Actieonderzoeker

Naya Aljoudi

Actieonderzoeker, community manager

Mahad Hussein

Actieonderzoeker, community manager