Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Search
Close this search box.

Training Verschilbewust

Stockfoto MAP Boost

Project

Training Verschilbewust

Opdrachtgever

Stichting Het Begint met Taal

Looptijd

2022-2024

Product

Training

Projectbeschrijving

Overal in Nederland ondersteunen vrijwillige taalcoaches nieuwkomers bij het leren van Nederlands. Vrijwilligers willen vaak graag meer weten over het overbruggen van verschillen met ‘hun’ maatjes. Kennis over ‘culturen’ levert vaak niet genoeg praktische handvatten op. Wat wel werkt, is bouwen aan sensitiviteit voor de ander en praktische gesprekstechnieken.

Hiervoor ontwikkelden we de training Verschilbewust, in opdracht van Stichting Het Begint met Taal, het landelijk platform voor taalcoaching. Coördinatoren van taalcoaching projecten kunnen de training bij ons aanvragen.

 

Super dat de training door ervaringsdeskundigen werd gegeven. Het was voor mij een nieuwe kennismaking met andere culturen en hernieuwde bewustwording van eigen vaardigheden. Leerzaam en superleuk!

Resultaten & inzichten

In de training ontwikkelen (taal)vrijwilligers verschilsensitieve communicatievaardigheden door te oefenen met voorbeelden uit de praktijk. Deelnemers gaan aan de slag met gespreksvaardigheden rondom verschillen, cultuurshockmomenten en dilemma’s en een recept voor verschilsenstief werken. Daarnaast krijgen zij informatie en tools om te gebruiken in hun werk als taalvrijwilliger en wordt er gewerkt met verschillende canvassen om bewustzijn te creëren over (culturele) verschillen.

De training is ook geschikt voor andere doelgroepen. Bijvoorbeeld voor medewerkers of vrijwilligers van een stichting, gemeente, maatschappelijk organisatie of werkgever. Eigenlijk iedereen die meer wil weten over verschilsensitieve communicatievaardigheden en hiermee in een leuke, interactieve setting wil oefenen. De trainers zijn nieuwkomers met geleefde ervaring.

Gerelateerde projecten

Wees Welkom Workshops

Om nieuwkomers beter toegang tot werk te bieden, zijn inclusieve werkplekken nodig. Samen met NewBees ontwikkelden we hiervoor een workshopserie: Wees Welkom. 
Stockfoto MAP Boost

Module Arbeidsmarkt en Participatie Amsterdam

De Module Arbeidsmarkt en Participatie begeleidt nieuwkomers in hun kennismaking met de Nederlandse arbeidsmarkt.
Welkomstbijeenkomsten PvT

Welkomstbijeenkomsten PvT

Interactieve welkomstbijeenkomsten voor gezinsmigranten in de gemeente Amsterdam (PvT).

Communities of practice Inburgering

In opdracht van Divosa ondersteunen we als procesbegeleider 3 communities of practice in de inburgering.

Dit project is begeleid door:

projectleider

Tamer Allaloush

Teamleider training, community builder

Zij hebben ook meegewerkt aan dit project

Edom Ghebremariam

Trainer

Naya Aljoudi

Trainer, actieonderzoeker

Palwasha Hassan

Freelance Trainer

Mustafa Khaled

Freelance Trainer
Search
Close this search box.