Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Search
Close this search box.

Een gesprek met Leo van Loon over zijn initiatief De Werkclub in de zorg en de bouw

Kun je kort iets vertellen over De Werkclub?
De Werkclub begeleidt nieuwkomers in Nederland bij het vinden van hun draai in de Nederlandse maatschappij. Dit doen wij door onze members vakkundig te trainen en klaar te stomen voor de werkvloer. Ook na het vinden van een baan of studie, blijven wij betrokken als begeleider. Zo zorgen we voor duurzame plaatsing met minimale terugval. 

Waarom denk jij dat het belangrijk is om dit soort trajecten speciaal voor nieuwkomers op te zetten?
Ik denk dat het heel belangrijk is om je te verplaatsen in mensen. Wij werken met mensen die dingen hebben meegemaakt die wij ons niet eens kunnen voorstellen. Veel van deze mensen zijn door de oorlog gevlucht uit hun geboorteland. Ze hebben hun huis en alles wat vertrouwd is achter moeten laten. Om vervolgens in een land aan te komen dat ze niet eens de mogelijkheid biedt om een toekomst op te bouwen. Het grootste deel heeft in hun thuisland ook een baan achtergelaten. Maar in Nederland kunnen ze niet zomaar aan de slag, want ze weten niet hoe het hier werkt. Juist daarom is het belangrijk dat wij deze mensen helpen. Niet alleen voor hen, maar ook voor de Nederlandse maatschappij. Als iedereen hun draai vindt, heeft Nederland zelf daar ook baat bij.

 

Heb je een mooi voorbeeld van een nieuwkomer die middels dit initiatief aan een baan is gekomen?
Al ruim 100 members hebben de eerste stappen op de arbeidsmarkt gezet. Onze slogan luidt “van startbaan naar hartbaan”. Een startbaan is belangrijk om je draai in Nederland te kunnen vinden en te wennen aan nieuwe omgangsvormen. Maar het ultieme doel is natuurlijk om die baan te vinden die je op lange termijn gelukkig maakt. Zo heeft Muhammed een baan gevonden als Junior Developer bij Madlogic in Eindhoven, iets waar hij in Syrië ook blij van werd. En bijvoorbeeld Motasim, die herder was in Eritrea en nu als stoffeerder bij Roobol in Barendrecht werkt.

 

Wat is volgens jou de succesfactor van jullie initiatief?
De succesfactor van De Werkclub is het feit dat we betrokken blijven, ook na de start in de organisatie. We hebben een divers team van mensen die hart hebben voor wat ze doen. Members kunnen altijd bij ons terecht, en we zorgen dat iedereen zich welkom voelt.

 

Wat is volgens jou de grootste uitdaging?
De taalbarrière is zeker een van de grootste uitdagingen. Vaak ligt het probleem niet bij de motivatie, kennis of ervaring van nieuwkomers om werk te vinden, maar bij de mogelijkheid om te communiceren. Ook tijdens solliciteren vormt dit een struikelblok. Voor veel bedrijven is een basis van de Nederlandse taal niet genoeg, maar zoeken ze iemand die ook het vakjargon begrijpt. 

 

Wat zijn 2 belangrijke inzichten die je hebt opgedaan omtrent nieuwkomers & werken in Nederland?
Aan de motivatie van nieuwkomers ontbreekt er absoluut niks. Ze willen werken. Vaak wordt er van het tegenovergestelde uitgegaan bij nieuwkomers; dat ze graag van een uitkering leven. Maar in de praktijk blijkt dat het grootste deel juist wel wilt werken, maar niet weet hoe ze aan de bak komen. Speciaal voor de bouwsector is het interessant dat deze mensen aanpakkers zijn. Ze zijn handig en werklustig. Wat wil je nog meer? 

 

De Werkclub is onderdeel van Het Fundament : Nieuwkomers & Werk. Dit platform ondersteunt maatschappelijke initiatieven gericht op de bouw, zorg, ondernemerschap en horeca, en bouwt kennis op over wat wel en niet werkt voor de gang van nieuwkomers naar de arbeidsmarkt.

Deel dit bericht

LinkedIn
Facebook
X
WhatsApp
Email

Categorieën

Weggever

Hier komt ruimte voor tekst voor de weggever. Maak het aantrekkelijk dat ze hier iets aan willen vragen!

Gerelateerde berichten

𝙎𝙖𝙫𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙙𝙖𝙩𝙚 – 𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗞𝗲𝗻𝗻𝗶𝘀𝘀𝗲𝘀𝘀𝗶𝗲 𝗩𝗮𝗻 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁 𝗠𝗲𝗲𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗩𝗼𝗹𝘄𝗮𝗮𝗿𝗱𝗶𝗴 𝗠𝗲𝗲𝗱𝗼𝗲𝗻. Veel gemeenten vangen Oekraïense mensen op, lokaal vaak een complexe opgave. Er is…

Direct Meedoen loont voor iedereen – zo concludeert SEO Amsterdam Economics in de maatschappelijke kosten-batenanalyse voor ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers. “𝘞𝘢𝘯𝘯𝘦𝘦𝘳 𝘩𝘦𝘵 𝘤𝘰𝘩𝘰𝘳𝘵 𝘢𝘴𝘪𝘦𝘭𝘻𝘰𝘦𝘬𝘦𝘳𝘴 𝘥𝘢𝘵…

Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk maakte een mooie film over een succesvolle koppeling door Ithaka Academie. Ithaka academie is een van de initiatieven van Platform Nieuwkomers…

Wat zijn de werkzame elementen om nieuwkomers naar werk te begeleiden? Dit onderzoekt het Platform samen met Regioplan….
Search
Close this search box.

Gratis weggever!

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang de gratis weggever.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*