Bruggen
Sociale verbondenheid met de lokale gemeenschap is essentieel voor ‘wederzijdse’ interactie, sociale cohesie en educatieve en economische kansen. Dit is bij uitstek een vraagstuk van de samenleving, waar de gemeente een rol in kan spelen. Uiteindelijk moet het gebeuren in de wijken en tussen burgers zelf.
Inzichten
Bruggen worden het snelst gevormd in de context van ondersteuning en vrijwilligerswerk.
Bij gastgezinnen, taalmaatjes en mensen die maatschappelijk ondersteunen worden het snelst bruggen gevormd. Buiten deze scripts, lijkt het nog lastig te zijn duurzaam contact te leggen. Hier speelt onder andere de taal een rol in.
Bruggen zijn essentieel voor lokale cohesie.
Uit onderzoek blijkt dat bruggen essentieel zijn voor lokale sociale cohesie. Maar dit wordt nog niet altijd als gegeven meegenomen in nieuwe plannen voor huisvesting en relocatie.
Dit zagen we bijvoorbeeld in een actieonderzoek casus bij een verhuizing van een hotel naar een nieuwe locatie. De organisatie die de leiding had, was vooral gefocust op de cohesie binnen de locatie en had nog niet nagedacht over de connecties met de buren. Voor mensen die alleen met Oekraïense mensen in een vakantiepark gevestigd worden, is het heel lastig om contacten te leggen met andere groepen in de samenleving. Laat staan voor mensen die in grootschalige “Oekraïne dorpen” gehuisvest zouden worden.
Nieuwkomers hebben behoefte aan contact met Nederlanders.
Nieuwkomers hebben behoefte aan contact met Nederlanders. Voor sociale contacten en het oefenen met de taal, maar dit is niet makkelijk. Men ondervindt vaak een bepaalde gereserveerdheid.
Ontwerpvragen
Hoe organiseer je sociaal contact met buurtbewoners?
Hoe kunnen we meer sociaal en gelijkwaardig contact organiseren tussen mensen die nieuw zijn in Nederland en buurtbewoners?
Ontwerpvraag: Hoe zorg je voor gezondheidszorg in eigen taal?
Hoe kan toegang tot gezondheidszorg in eigen taal landelijk worden geborgd binnen alle sectoren in de zorg?