Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Zorg voor vroege participatie nieuwkomers

Stockfoto MAP Boost

Samen met een brede coalitie van maatschappelijke organisaties deden we een gezamenlijke oproep aan de regering en de Tweede Kamer: zorg voor vroege participatie van nieuwkomers. Deze oproep is inmiddels door 86 organisaties ondertekend en staat op de agenda voor het eerstvolgende debat van de Commissie voor Justitie en Veiligheid.

Door: Femke Brand

Waarom vroege participatie?

Nieuwkomers die vroeg in het integratieproces kunnen deelnemen aan de samenleving – door werk, studie of andere vormen van maatschappelijke betrokkenheid – hebben een grotere kans op duurzame integratie. Dit is niet alleen gunstig voor henzelf, maar ook voor de Nederlandse samenleving. Met de huidige arbeidsmarkttekorten is het zonde om talent en motivatie onbenut te laten. Bovendien voorkomt langdurige inactiviteit mentale en sociale achterstand bij mensen die vaak al een lange en moeilijke reis achter de rug hebben.

Een onderwerp dat breed leeft

De oproep tot vroege participatie wordt niet alleen gesteund door maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen, maar leeft ook breed in de samenleving. Gemeenten, werkgevers(organisaties), burgers en maatschappelijke initiatieven zien de voordelen van een snelle start voor nieuwkomers. Werkgevers kampen met personeelstekorten en erkennen dat nieuwkomers positief kunnen bijdragen aan het dichten van deze kloof.

In veel steden en dorpen zetten inwoners zich in om nieuwkomers te ondersteunen met taal, werkervaring en sociale verbindingen. Ook vanuit de politiek is er groeiende aandacht voor dit thema, met initiatieven zoals het afschaffen van de 24-weken-eis, de oprichting van meedoenbalies in asielzoekerscentra en de subsidieregeling Ondersteuning werkgevers inzet statushouders. Het is belangrijk om deze beweging verder te versterken.

Aanbevelingen vroege participatie nieuwkomers

De gezamenlijke brief van maatschappelijke organisaties bevat concrete aanbevelingen om de vroege participatie van nieuwkomers structureel te verbeteren, waaronder:

  • Meedoen vanaf dag één: Geef nieuwkomers direct na aankomst toegang tot taalonderwijs, werkervaring en sociale netwerken.
  • Doorbreek de lange ‘wachtstand’ in azc’s: Realiseer kleinschalige, kwalitatieve opvang, ingebed in de lokale community, waar mensen snel aan de slag kunnen met opleiding of werk.
  • Bied toegang tot passend werk en onderwijs: Stroomlijn procedures voor diploma-erkenning en creëer leer-werktrajecten in sectoren met tekorten.
  • Investeer in begeleiding en sociale verbindingen: Een lokaal netwerk en goede ondersteuning maken een wereld van verschil voor succesvolle integratie.

Vroege participatie als speerpunt

Deze oproep wordt ondersteund door 86 organisaties die dagelijks met nieuwkomers werken, waaronder OpenEmbassy, NewBees, Refugee Company, Stichting UAF, Forward Inc en Refugee Talent Hub. Samen zetten we ons in voor een inclusieve samenleving waarin nieuwkomers zo snel mogelijk volwaardig mee kunnen doen.

Met het komende debat in zicht hopen we dat de politiek gehoor geeft aan deze oproep. We roepen beleidsmakers op om structurele maatregelen te nemen en vroege participatie als speerpunt op de agenda te zetten.

Download de brief

"Zorg voor vroege participatie van nieuwkomers."

Deel dit bericht

LinkedIn
Facebook
X
WhatsApp
Email

Categorieën

Weggever

Hier komt ruimte voor tekst voor de weggever. Maak het aantrekkelijk dat ze hier iets aan willen vragen!

Gerelateerde berichten

Hoe ervaren nieuwkomers de ondersteuning die ze krijgen tijdens hun inburgering? Wat werkt, wat mist er, en hoe kan het beter? In opdracht van de…

Op 25 maart, organiseerde OpenEmbassy een brugactiviteit voor nieuwkomers die hebben deelgenomen aan het MAP-traject. MAP staat voor ‘Module Arbeidsmarkt en Participatie’ en is een…

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat inburgeringstrajecten beter aansluiten bij de persoonlijke situatie en behoeften van nieuwkomers? Welke knelpunten ervaren zij en wat kunnen gemeenten,…
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat inburgeringstrajecten beter aansluiten bij de persoonlijke situatie en behoeften van nieuwkomers? Welke knelpunten ervaren zij en wat kunnen gemeenten,…

Gratis weggever!

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang de gratis weggever.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*