Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

COA Meedoen & Samendoen

Meedoen Samendoen, project met AB/Z voor COA

Project

Meedoen en Samendoen

Opdrachtgever

COA

Looptijd

Oktober 2024 - januari 2025

Partners

Afdeling Buitengewone Zaken

Product

Sociaal ontwerp

Projectbeschrijving

Het COA heeft de ambitie om te zorgen dat nieuwkomers makkelijker mee kunnen doen vanuit de opvang, op verschillende leefgebieden: sociale verbindingen, vrije tijdsbesteding, (vrijwilligers)werk, taal etc. Hier voor bestaat sinds enkele jaren al de MeedoenBalie. In het project Meedoen en Samendoen is Afdeling Buitengewone Zaken (ABZ), een sociaal ontwerpbureau, en OpenEmbassy gevraagd om een sociaal ontwerp te maken om participatie te bevorderen.

We zijn gestart met een grootschalig behoefteonderzoek onder nieuwkomers in de opvang of di in de opvang gewoond hebben. Vervolgens gaan we op verschillende azc’s met bewoners in gesprek over hun behoeften w.b. meedoen en participatie. Deze behoeften linken we aan de mogelijkheden en kansen in maar met name buiten het azc. Dit omdat het aangaan van sociale verbindingen een belangrijke stap is voor meer kansen om te participeren en het uiteindelijk een wederzijds proces is. In combinatie met diverse observerende bezoeken gaan we met onze partner ABZ een ontwerp creeëren dat bevorderlijk is voor participatie. Het eindproduct staat nog niet vast, maar kan een proces zijn, een tastbaar product of een toolkit.

Het ontwerp zal na afloop van het traject worden uitgerold op alle azc’s met een Meedoenbalie.

Resultaten & inzichten

Uit het behoefte-onderzoek, dat door bijna 600 nieuwkomers is ingevuld komen enkele interessante inzichten:

  • 95% van de respondenten wil participeren op een manier
  • De meeste respondenten willen de taal leren (92,5%), gevolgd door 75% van de mensen die opleiding of scholing wil volgen en 74% van de mensen die graag mensen buiten het azc wil leren kennen. Iets meer dan de helft wil werken en 60% wil vrijwilligerswerk doen.
  • Op dit moment wordt er niet structureel taalonderwijs op azc’s aangeboden, buiten de voorinburgering om.
  • Dat driekwart van de mensen juist andere mensen wil leren kennen zegt iets over het belang van sociale verbindingen en de mogelijke kansen die dit ontsluit voor o.a. leren van de taal en werken.
  • Veelvoorkomende redenen die het moeilijk maken om te participeren zijn: de faciliteiten op het azc (48%), te weinig informatie wat er mogelijk is (47%) en het gebrek aan een netwerk in Nederland (42%)
  • Factoren die het vergemakkelijken zijn onder andere: communicatievaardigheden in NL of EN (28%, al is dit voor 37% juist een bemoeilijkende factor) en de locatie van het azc (27%, al is dit voor 39% een bemoeilijkende factor).
  • Factoren die meer mensen aangeven als makkelijker dan moeilijker zijn: Dat mensen zich fit en gezond voelen (25% tegen 20% niet fit) en het feit dat mensen veel vrienden op het azc zijn (20% tegenover 11%)

Gerelateerde projecten

Expertpool AMV

Expertpool om de ervaringen van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV) in Zuid-Holland op te halen ten behoeve van betere opvang.
Stockfoto MAP Boost - Renata Chede

Evaluatie pilot AZC Almere

Evaluatieonderzoek naar de pilot van COA, Gemeente Almere en Randstad om azc bewoners naar werk te begeleiden.

Zij hebben ook meegewerkt aan dit project

Pepijn Tielens

Adviseur en onderzoeker

Mahad Hussein

Actieonderzoeker, community manager

Eva Halverhout

Community builder & researcher