Kennis door, voor en over nieuwkomers

Kennis door, voor en over nieuwkomers

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

EénVandaag over inburgering

EenVandaag over inburgering

Bij Eén Vandaag vertelt Renée Frissen meer over de inburgering. Statushouders moeten nog steeds lang wachten voordat hun integratie begint. Volgens het CBS heeft ruim 70% van de gemeenten wachtlijsten voor de inburgeringscursus. Wat betekent dit voor nieuwkomers en wat betekent dit voor onze samenleving?

Nieuwkomers moeten lang wachten

Nieuwkomers willen aan de slag, maar moeten lang wachten en kunnen pas veel later beginnen met taal- en maatschappijlessen. We zien gewoon dat mensen die zo lang moeten wachten, hun ambitie verliezen, hun hoop om dingen op te bouwen in Nederland.

Tegelijkertijd is het zo dat de wet zoals die bedoeld is, en hij is pas 2 jaar aan de gang, in de praktijk heel moeilijk zijn vorm kan vinden. Want er zijn allerlei omstandigheden, denk aan het docententekort, wachtlijsten in de kinderopvang, waardoor het moeilijk is om dingen te organiseren.

Dat lange wachten is ontzettend zonde; er zijn arbeidstekorten, het aantal vrijwilligers loopt terug. Er is juist veel behoefte aan mensen die direct mee kunnen doen! “De inburgering is een lerend stelsel. Wat ik hoop is dat het Rijk nu gaat kijken naar gemeenten als Deventer of Meijerijstad, waar ze zeggen ‘zoals het bedacht is op papier past het niet helemaal, geef ons de ruimte om in de praktijk met de mensen die inburgeren zelf, te kijken hoe we dit kunnen aanpassen’. Vroeg beginnen, snel taalles, snel aan het werk, snel meedoen.”

"Geef ons de ruimte om in de praktijk met de mensen die inburgeren zelf, te kijken hoe we dit kunnen aanpassen. Vroeg beginnen, snel taalles, snel aan het werk, snel meedoen.”

Renée Frissen, Directeur Open Embassy

Project Iedereen aan Boord

Hoe kan het wel? In Deventer steken ze zelf de handen uit de mouwen met het project Iedereen aan Boord. Rob de Geest, wethouder asiel in Deventer zegt hierover: “Op het moment dat mensen aan Deventer gekoppeld zijn, willen we ze hier het liefst ook gewoon houden. We willen voorkomen dat mensen om allerlei logistieke redenen, vanuit hoe we het hier in NL georganiseerd hebben, weer verplaatst moeten worden.”

“Als we het potentieel van mensen benutten, hebben we daar als heel land profijt van. Want we weten toch dat 85% van de mensen die asiel aanvraagt, mag blijven, omdat ze uit landen komen waar het gevaarlijk is."

Laura Faber, Directeur Iedereen aan Boord

EénVandaag

Bekijk de hele rapportage

Deel dit bericht

LinkedIn
Facebook
X
WhatsApp
Email

Categorieën

Weggever

Hier komt ruimte voor tekst voor de weggever. Maak het aantrekkelijk dat ze hier iets aan willen vragen!

Gerelateerde berichten

In 2023 deed OpenEmbassy onderzoek naar de pilot toeleiding naar werk vanuit het azc in Almere. Hier begeleiden Randstad, COA en Gemeente Almere bewoners uit…

De initiatiefnemers van New Neighbours Utrecht, collega Tamer Allaloush en Wim Datema spraken bij NPO Radio 1 over hoe we kunnen bijdragen aan een positiever…

Eerste onderzoeksrapport van OpenEmbassy naar de Wet inburgering 2021 vanuit het perspectief van nieuwkomers die inburgeren in Nederland….

De ontvangst van mensen uit Oekraïne, maar ook voorbeelden uit het buitenland, laten zien dat we in Nederland veel effectiever kunnen sturen op zo snel…

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Gratis weggever!

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvang de gratis weggever.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*