Knowledge by, for and about newcomers

Knowledge by, for and about newcomers

Actieonderzoek & Civic Hubs

Project

Civic Hubs

Client

Opora Foundation

Duration

2024-2025

Product

Actieonderzoek, leeromgeving

Project description

Samen met Stichting Opora ondersteunen we in dit project de zelforganisatie en duurzaamheid van Oekraïense Civic Hubs en lokale gemeenschapsleiders in Nederland. Deze gemeenschapsleiders werken vaak op het snijvlak van humanitaire hulp, integratie, cultuurbehoud en onderwijs. Tegelijk hebben ze te maken met overbelasting, onzekerheid en een gebrek aan toegang tot gerichte kennis en netwerken.

Actieonderzoek en trainingsprogramma

Het project combineert trainingen, uitwisseling tussen deelnemers, mentorschap, ontwerpsessies en aanpassingen op basis van actieonderzoek. Doel is het creëren van een veilige en verbonden ruimte voor leiders die werken aan community building in moeilijke omstandigheden.

Lerende aanpak

Met actieonderzoek kunnen we het programma niet alleen monitoren, maar ook samen met de deelnemers verbeteren. Door deze aanpak kan het programma zich aanpassen aan de veranderende behoeften van de deelnemers. Daarnaast testen we modellen die ook bruikbaar zijn in andere landen of contexten.

“We wanted to create a community where we didn’t have to conform to Russian content.”

Results & insights

Inspelen op veranderende behoeften kostte meer tijd dan verwacht, en een duidelijke planning en structuur waren cruciaal. Daarnaast vroegen verschillen in motivatie om aangepaste communicatie. Toegankelijke sprekers die helder uitleggen hadden meer impact dan puur inhoudelijke experts.

Belangrijkste resultaten en werkende aanpakken

• Netwerk van actieve Oekraïense leiders en initiatieven.
• Deelnemers voelen zich sterker, professioneler en duidelijker in hun rol.
• Nieuwe initiatieven, zoals een zomerkamp, cultureel festival en Civic Hub versneller.
• Uitwisseling tussen deelnemers leidde tot diepgaand leren en nieuwe inzichten. Leiderschap werd herzien: niet als “heldenwerk”, maar als gedeelde verantwoordelijkheid.

Conclusie en vervolg

Dit project werd meer dan een training — het groeide uit tot een levend platform voor samenwerking, kennisuitwisseling en leiderschapsontwikkeling. Voor de toekomst overweegt het team een praktische toolkit, een peer learning structuur, een civic hub accelerator en kennisdeling. Deze aanpak laat zien: wanneer je een leeromgeving bouwt met en voor gemeenschapsleiders, creëer je niet alleen kennis — je versterkt veerkracht, samenwerking en initiatief. Dit model is ook toepasbaar in andere landen en contexten.

“If you don’t take care of yourself, either you’ll burn out, or your organization will die.”

Related projects

Stock photo MAP Boost

Monitoring and evaluation Almere

Drafting a framework for the Municipality of Almere to monitor for the Integration Act 2021.

Perspectief van mensen uit Oekraïne in Doesburg

Wat hebben mensen uit Oekraïne nodig om hun leven op te bouwen in Doesburg. In twee expertpools gingen we met deze vraag aan de slag met de mensen zelf, de experts.

Perspectief van mensen uit Oekraïne in Enschede

In opdracht van de gemeente Enschede onderzoeken we met een survey, expertpool en co-creatie sessie wat de community van Oekraïense mensen nodig heeft om hun leven op te bouwen in Nederland.

This project was supervised by:

project manager

Anna Bilenka

Community builder and action researcher