Hoe ervaren nieuwkomers de ondersteuning die ze krijgen tijdens hun inburgering? Wat werkt, wat mist er, en hoe kan het beter? In opdracht van de gemeente Amsterdam onderzoekt OpenEmbassy drie inburgeringsprogramma’s die worden gefinancierd met Europese AMIF-subsidie.
Deze programma’s – van NewBees, VluchtelingenWerk en BOOST – helpen nieuwkomers op weg naar werk, taalvaardigheid en participatie. Wij onderzoeken hoe die trajecten in de praktijk worden ervaren. Het doel: leren en verbeteren, tijdens én na het project.
Автор: Пепін Тіленс
Van beoogde verandering naar meetbare ervaring
We starten elk onderzoek met een gezamenlijke vraag: wat wil je precies bereiken voor nieuwkomers? Bij BOOST is dat bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen bij het spreken van Nederlands en zich thuis voelen bij BOOST. Bij VluchtelingenWerk ligt de nadruk op de arbeidsmarkttraining én de impact van de arbeidscoach.
Op basis van het OpenEmbassy 14-indicatorenmodel stellen we deze doelen vast. Daarna toetsen we die aan de praktijkervaring van de deelnemers.
AMIF-onderzoek: inclusieve, innovatieve aanpak
We ontwikkelden speciaal voor dit project een aanpak die past bij nieuwkomers:
- Meertalige vragenlijsten in 6 talen (Nederlands, Engels, Arabisch, Farsi, Tigrinya en Turks)
- Persoonlijke uitvraag via WhatsApp of Signal (afhankelijk van iemands voorkeur), afgestemd op het programma-onderdeel dat iemand volgt.
- Audio en video-ondersteuning, zodat iedereen mee kan doen
Meer dan cijfers: verhalen en verdieping
Om de ervaringen van deze aanpak écht te begrijpen en hier zelf van te leren, organiseren we ook:
- Expertpools (kleine focusgroepen)
- Verdiepende interviews
Zo horen we direct van nieuwkomers waarom bepaalde onderdelen werken – of juist niet.
De resultaten uit het AMIF-onderzoek (surveys, expertpools en interviews) laden we in een interactief dashboard. Zo kunnen beleidsmakers en uitvoerders filteren op bijvoorbeeld leeftijd, verblijfsduur of taalniveau, en snel trends herkennen. Alle data is anoniem, maar waardevol voor leren en bijsturen.

“Met AMIF-onderzoek kun je als gemeente of maatschappelijke organisatie gericht sturen op wat echt belangrijk is, op basis van data én de geleefde ervaringen van nieuwkomers..”
Actiepunten = Leren
Tijdens het AMIF-onderzoek organiseren we leersessies met de betrokken partijen. Daarin bespreken we concrete verbeterpunten.
Zo hebben we samen met VluchtelingenWerk hun bedrijfsbezoeken aangepast op basis van feedback, en met BOOST gewerkt aan manieren om het taalcafé toegankelijker te maken.

Ook AMIF aanvragen? Denk aan onderzoek
In april opent een nieuwe subsidieronde van AMIF. Voorwaarden voor toekenning zijn o.a. het opnemen van onafhankelijke monitoring én het ophalen van het perspectief van nieuwkomers.
Daar kunnen wij bij helpen.
Gebaseerd op wat we in Amsterdam hebben geleerd, bieden we een gestandaardiseerd onderzoeksaanbod aan. Daarmee weet je vooraf hoeveel budget je moet reserveren, en voldoe je meteen aan de subsidie-eisen.
- Bewezen methodiek gericht op het perspectief van nieuwkomers
- Innovatieve, meertalige en inclusieve aanpak van onderzoek
- Direct toepasbare inzichten via dashboards en leersessies
- Ervaring met AMIF-projecten in samenwerking met grote gemeenten
Samenwerken?
Wil je ook een AMIF-aanvraag doen waarin leren en verbeteren centraal staan? We denken graag met je mee over een passende onderzoeksaanpak.
Vraag vrijblijvend onze voorbeeldtekst en kostenindicatie aan – dan ben je goed voorbereid.