Sollicitatieprocedure – Stap 5

OpenEmbassy

Stap 5 - de sollicitatieprocedure

Wat goed! Je bent uitgenodigd voor je tweede gesprek. Ook wel het arbeidsvoorwaardengesprek genoemd. Hoe bereid je je voor en wat kun je verwachten? Wij vroegen het aan nieuwkomers en locals en dit zijn de tips:

Salaris

Het is handig om van tevoren te kijken wat voor jouw functie een gangbaar salaris is. Je kunt op internet een loonwijzer invullen, maar je kunt natuurlijk ook je netwerk van collega’s, vrienden, kennissen en familieleden vragen. Het is handig om bij het vaststellen van je salaris een bruto bedrag te noemen, want dat zal de werkgever beter kunnen inschatten dan het netto salaris.

arbeidsvoorwaarden

Het arbeidsvoorwaardengesprek gaat niet alleen over je salaris. Ook over je secundaire arbeidsvoorwaarden kun je onderhandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dertiende maand, aantal vakantiedagen, reiskostenvergoeding, opleidingsvergoeding etc.

in kaart brengen

Het is goed om in kaart te brengen wat jouw sterke kanten zijn en waarom jij waardevol bent voor de organisatie. Op die manier kun je onderbouwen waarom jij dat salaris waard bent.

Onderhandelen

Mijn grootste tip is om niet direct akkoord te gaan met het bedrag dat de werkgever noemt. Probeer altijd te onderhandelen. Hier vind je meer over onderhandelen

Argumentatie

Als de werkgever een salaris noemt is het altijd goed om te vragen hoe hij/zij op dit salaris is gekomen. Dan kun jij altijd argumenten inbrengen waarom jij vindt dat het bedrag hoger moet zijn.

Overeenstemming

Uiteindelijk kom je samen tot overeenstemming. Het is handig om de gemaakte afspraken een voor een te herhalen. Op die manier kun je checken of jullie dezelfde afspraken in gedachten hebben en kunnen verschillen nog besproken worden.

Wil je een van deze stappen samen met iemand doen? Download de Welcome app en stel je vraag!