Leertraject Inburgeringswet

Leertraject Inburgeringswet voor klantmanagers

Voor gemeenten verandert er veel door nieuwe Wet Inburgering, en de uitvoerders zijn cruciaal voor het slagen van de doelstellingen van de wet. Daarom ontwikkelden we een leertraject voor klantmanagers, in opdracht van Divosa. Nu wordt het getest, vanaf januari starten de definitieve leertrajecten.

De nieuwe Wet Inburgering die op 1 juli 2021 ingaat, brengt veel verandering in de manier waarop nieuwkomers in Nederland hun plek vinden. Een sleutelrol is weggelegd voor de gemeente: die krijgt de regie over de inburgering. Dus er verandert ook veel voor de uitvoerders van het beleid, vaak klantmanager of klantregisseur genoemd.

Divosa, belast met het begeleiden van de invoering van de nieuwe wet, heeft daarom aan OpenEmbassy gevraagd om een online leertraject te ontwikkelen om klantmanagers toe te rusten op hun nieuwe rol. Daaruit is, in samenwerking met onder meer het Verwey Jonker Instituut en Vogelperspectief een vijfdaagse training gekomen, die in het najaar van 2020 wordt getest, met één gemeente, en met een groep klantmanagers op basis van open inschrijving. Dit gebeurt in samenwerking met ITTA en Pharos.

Aan bod komen onder meer de wet zelf, de relatie met de inburgeraar, wat ‘in regie zijn’ betekent en het PIP, het plan dat vanaf 1 juli 2021 met alle nieuwkomers wordt gemaakt. Tussen de leersessies door gaan de deelnemers in gepsrek met hun beleidscollega’s en werken ze aan hun eigen Persoonlijke Plan. Er is veel aandacht voor peer-to-peer learning, en het geheel is ontwikkeld vanuit een veranderkundige visie, waardoor niet alleen de deelnemers maar ook de organisatie aan het leren worden gezet.

Vanaf januari biedt Divosa de definitieve versie van het leertraject aan, het is nu al mogelijk om daarop in te schrijven.

Er is veel aandacht voor peer-to-peer learning, en het geheel is ontwikkeld vanuit een veranderkundige visie, waardoor niet alleen de deelnemers maar ook de organisatie aan het leren worden gezet.

Wil je meer weten over het leertraject en hoe je als organisatie daar gebruik van kunt maken?

Ben je nieuw in Nederland?

Heb je een vraag over je nieuwe leven in Nederland? Stel hem aan ons!