Pad inburgering vol hobbels - Artikel Binnenlands Bestuur

Pad inburgering vol hobbels – Artikel Binnenlands Bestuur

Mensen die in Nederland inburgeren moeten ‘snel en volwaardig meedoen aan de samenleving, liefst via betaald werk’: de inburgeringswet.ย 

De nieuwe inburgeringswet, die statushouders zou moeten helpen om zo snel mogelijk hun weg te in de Nederlandse maatschappij, wordt geteisterd door allerlei opstartproblemen. In de context van een woningnood, een asielcrisis en personeelstekorten komt het nieuwe stelsel maar moeilijk van de grond.

>Lees het volledige artikel ‘Pad inburgering vol hobbels‘, Binnenlands Bestuur

Voor dit artikel sprak journalist Adriaan de Jonge met Patrick van der Hijden en Tamer Allaloush van Open Embassy en D-66 wethouder Jorik Huizinga in Doetinchem.

Aanbevelingen

Vanuit onze werkpraktijk geven we graag een aantal aanbevelingen:

๐Ÿ‘‰ Verzamel gestructureerd kennis, netwerk en best practices die nieuwkomers zo snel mogelijk aan het werk helpen. Zelf doen wij dit o.a. in het Platform Nieuwkomers en Werk, samen met onderzoekspartner Regioplan.
๐Ÿ‘‰ Betrek het perspectief van inburgeraars zรฉlf, bijvoorbeeld met een expertpool. Zij zijn de experts en een essentiรซle bron van kennis voor het maken en uitvoeren van beleid.
๐Ÿ‘‰ Begeleid klantmanagers inburgering bij het bedenken van concrete oplossingen voor hun werkpraktijk. Open Embassy doet dit met productieve denksessies voor uitvoerende professionals door het hele land (de Community of Practice inburgering).
๐Ÿ‘‰ Ontwikkel duurzame oplossingen voor de lange termijn; zoals een goede match tussen kwalificaties en werk en de mogelijkheid om een eigen zaak te starten.
๐Ÿ‘‰ Sluit een deal met lokale werkgevers.

โ€œ๐˜”๐˜ข๐˜ข๐˜ฌ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ณ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฏ๐˜ถ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ด๐˜ฎ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ต. ๐˜Œ๐˜ณ ๐˜ป๐˜ช๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด. ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ญ๐˜ถ๐˜ฌ๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ข๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ณ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ด ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ข๐˜ข๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต๐˜ด ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ช๐˜ด ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ.โ€ย Patrick Van Der Hijden
Ben je nieuw in Nederland?

Heb je een vraag over je nieuwe leven in Nederland? Stel hem aan ons!