Wil je verhuizen naar een ander huis, buurt, dorp of stad?

Zodra je je verblijfsvergunning hebt gekregen zul je binnen bepaalde tijd horen waar je een woning toegewezen krijgt. De overheid verdeelt statushouders naar ratio over de verschillende gemeenten in Nederland. Heb je net een huis gekregen of wil je verhuizen naar een andere woning binnen dezelfde gemeente of naar een andere gemeente? Lees dan onderstaande tips en nuttige adressen.
We gaan er in dit blog vanuit dat je op zoek bent naar een sociale huurwoning. Dit zijn huurwoningen die maximaal €710,68 (2018) per maand kosten. Huurwoningen van meer dan €710,68 vallen onder de vrije sector.

Plan van aanpak

Voordat je op zoek gaat naar geschikte woningen is het belangrijk om een paar dingen duidelijk te hebben zodat je weet hoe je het ‘t beste kan aanpakken.

1) Wil je verhuizen en heb je een baan of een uitkering of beiden?

Heb je werk, ben je afhankelijk van een uitkering of word je door verhuizen afhankelijk van uitkering? Als je een baan hebt dan kun je zelf bepalen waar je naartoe wilt verhuizen. Handig om rekening te houden de reistijd die je nodig hebt om op je werk te komen.

Als je afhankelijk bent van een uitkering kun je niet zomaar verhuizen. Om het recht op je uitkering te behouden ben je verbonden aan een bepaalde regio. Binnen de regio kun je verhuizen, maar als je naar een plek buiten de regio wilt verhuizen kan het zijn dat je je recht op uitkering verliest. Per gemeente verschilt de regelgeving hierover. Neem contact op met de gemeente waar je naartoe wilt verhuizen om dit uit te zoeken. Lukt dit niet? Laat het ons weten, misschien kunnen we je ondersteunen bij het uitzoekwerk.

2) Wat is je budget?

In dit blog gaan we er vanuit dat je op zoek bent naar een sociale huurwoning. “Sociale huurwoningen zijn goedkope huurwoningen voor mensen die niet over genoeg financiële middelen beschikken om een woning te huren in de vrije sector. Deze woningen zijn meestal eigendom van een woningcorporatie. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag bijvoorbeeld je inkomen niet te hoog zijn.” (bron: huurwoningen.nl). Een sociale huurwoning is een huurwoning met een huurgrens van €710,68. Wil je een huurwoning van meer dan €710,68 dan kom je in de zogenaamde geliberaliseerde huurmarkt. Ben je opzoek naar een koopwoning? Daarvoor kun je terecht op Funda: de grootste aanbieder van koophuizen in heel Nederland. We gaan hier verder niet in op koopwoningen.

3) Wat zijn je wooneisen?

Met hoeveel mensen woon je in een huis? Bedenk hoeveel geld je aan huur kan betalen. Neem dit mee in je aanvraag bij de woningbouwvereniging. Kijk ook of je recht hebt op huurtoeslag.

4) Wat zijn de mogelijkheden?

De oververhitte huizenmarkt zorgt er op dit moment voor dat er in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag lange wachttijden zijn voordat je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning.

Heb je een huis gevonden? Op deze pagina kan je een handige checklist vinden van de instanties aan wie je je verhuizing door moet geven.

5) Ben je student?

Je kunt naar kamers zoeken via bijvoorbeeld Kamernetkamers.nlHousing AnywhereKamernodig of Kamers in Nederland. Of check de websites van de organisaties die in jouw stad verantwoordelijk zijn voor huisvesting om te kijken wat ze voor je kunnen betekenen (meestal is er een leeftijdsgrens verbonden aan studentenhuisvesting):

Voor Amersfoort, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zwolle kun je terecht bij SSH. Ook heeft de gemeente vaak tips over hoe je een kamer kunt vinden zoals bijvoorbeeld de informatie van de gemeente Utrecht.
Nijmegen/Arnhem: SSHN
Amsterdam: DuWo, informatie van de gemeente Amsterdam
Rotterdam: SSHXL
Eindhoven: SSE
Groningen: RUG, Studentenkamers Groningen
Wageningen: WUR, Idealis

 

Kom je er niet uit? Vraag het ons! Dan bedenken we samen hoe je een woning kunt vinden.

Meest gestelde vragen

Ik ben op zoek naar een andere woning. Hoe doe ik dat?
We zullen meteen eerlijk zijn. De huizenmarkt is oververhit in Nederland en dat betekent dat het lastig om snel een ander huis te krijgen. Maar natuurlijk kijken we graag samen naar de mogelijkheden. Wie weet wil je verhuizen naar een buurt, dorp of stad waar we mensen kennen en dan kunnen we samen kijken bij welke woningbouwverenigingen je je kunt inschrijven.

Wat zijn de (Sociale) huur regelingen? 
Dit is afhankelijk van je leefomstandigheden en van de woningbouwcorporatie waar je mee te maken hebt. Neem contact op met desbetreffende woningbouwvereniging.

Waar kan ik goedkope meubels krijgen?
Er zijn lokale woonboulevards waar je een kijkje kan nemen. Ook is er misschien een IKEA in de buurt (een winkel waar je relatief goedkoop mooie meubels kan kopen). Als je het iets goedkoper wilt dan kan je naar kringloopwinkels zoals Rataplan of kijk hier over er kringloopwinkels in je buurt is. Ook online kan je veel tweedehands spullen van goede kwaliteit vinden. Bijvoorbeeld op: lokale ‘weggeef Facebook pagina’s’, of ‘Gratis af te halen Facebook pagina’s’op Marktplaats (een website waar je tweedehands spullen van andere Nederlanders kan kopen). Vraag ons gerust als je er niet uitkomt! Dan gaan we samen op zoek.

Kamers voor studenten

Kamernet

Uitleg over sociale huurwoningen

Sociale huur

Tweedehands meubels

Kringloopwinkel

Online markt voor meubels

Marktplaats

Loop je ergens tegen aan?

Heb je een vraag? We beantwoorden hem graag! Je kunt ons altijd mailen of een berichtje sturen via Messenger! Voel je welkom om ons alles te vragen.