fbpx

Nederlands oefenen / leren

Wil je je Nederlands oefenen of wil je met iemand zijn / haar Nederlands oefenen? Wij brengen je graag in contact met een Taalmaatje in je buurt.

Wat is een Taalmaatje?

Taalmaatjes zijn nieuwkomers die graag hun Nederlands willen oefenen en Nederlanders die hier al langer wonen die graag met een nieuwkomer zijn/ haar Nederlands willen oefenen.

Ja ik wil een Taalmaatje!
Klik hier om je op te geven.

Ik zoek een taalmaatje. Waar kan ik me aanmelden? Ben jij nieuw in Nederland, en zou je graag met iemand Nederlands willen oefenen?

Meld je hier aan

Ik wil graag Taalmaatje zijn. Waar kan ik me aanmelden? Is het Nederlands jouw taal en lijkt het je leuk om een nieuwkomer op weg te helpen met het Nederlands?

Meld je hier aan

Wat houdt het taalmaatjesproject in?

Bij OpenEmbassy’s Taalmaatjes project zijn er geen lespakketten, vooraf geplande agendas of overeenkomsten. Het is een informele, vrijblijvende en laagdrempelige manier om met iemand Nederlands te oefenen. Je geeft bij ons aan dat je graag Nederlands met een Taalmaatje wilt oefenen en wij koppelen je aan een Nederlander. Wij laten aan jullie de vrijheid om zelf een formule te kiezen die goed bij jullie levens past. OpenEmbassy is uiteraard altijd bereikbaar voor vragen en ondersteuning!

Meest gestelde vragen

Ik heb me geregistreerd bij OpenEmbassy omdat ik een taalmaatje zoek of wil worden. Wat moet ik nu doen?
Wat leuk dat je je hebt aangemeld! Je krijgt een welkomst-email met alle informatie en stappen op een rijtje. Zodra we een goede match voor je hebben gevonden sturen we jou en je Taalmaatje een email waarin we jullie mailadressen uitwisselen. Dan kunnen jullie zelf bepalen waar, wanneer en hoe vaak jullie afspreken.

Hoe lang moet ik wachten op een taalmaatje?
OpenEmbassy krijgt aanmeldingen binnen van mensen door het hele land. Dat betekent dat het kan voorkomen dat er bij jou in de buurt nieuwkomer of vrijwilliger beschikbaar is. We doen altijd ons best om zo snel mogelijk een goed passende match voor je te vinden. Soms duurt dat langer dan anders – van een dag tot een paar maanden.

Wat wordt er van mij verwacht als taalmaatje?
OpenEmbassy moedigt taalmaatjes aan om tijdens hun eerste ontmoeting te bespreken wat elkaars verwachtingen zijn. Bijvoorbeeld over hoe vaak, wanneer en hoe lang ze telkens afspreken. Misschien vind je het fijn om bijvoorbeeld elke zaterdag samen boodschappen te doen, ga je samen sporten of wil je liever eens in de twee weken een kopje koffie doen. Het is fijn om bij die eerste ontmoeting duidelijkheid te scheppen over elkaars beschikbaarheid en behoeften.

Houding
We hebben gemerkt dat ontmoetingen positief worden ervaren als jullie beiden het gevoel hebben dat je op de eerste plaats iets leuks gaat doen met iemand. Als nieuwkomer wil je graag oefenen met de taal, maar ook gewoon eens praten met een Nederlander. En voor een vrijwilliger is het leuk om een goed gesprek met iemand te hebben die je nog niet kent. En wie weet heeft jouw taalmaatje talenten of kennis die voor jou handig zijn.

Alle taalmaatjes zetten zich als vrijwilliger in. Het is juist daarom belangrijk om gemaakte afspraken na te komen, en elkaar goed te informeren als een afspraak veranderd moet worden.

Waar spreek je af?
We moedigen jullie aan een plek uit te kiezen die voor jullie beiden goed uitkomt en die bij jullie past. Een eerste keer kan het fijn zijn een publieke plek te kiezen, zoals de bieb of een cafeetje. Sommige maatjes spreken al gauw thuis af, voor een bakje koffie of wat eten. Anderen gaan liever wandelen of iets leuks doen. Of ze houden het bij de bieb of het café.

Tips om het gesprek op gang te brengen
Leuk om te bespreken tijdens jullie eerste ontmoeting is: Wat je typisch Nederlands vindt en waarom. Waar ben je eigenlijk allemaal goed in? Jullie zouden ook een spelletje kunnen spelen. Een tweede kans voor je verstofte Pim-Pam-Pet of Memory!

Gratis app

Duolingo

Free online course Dutch

futurelearn

Taal & Horeca (Utrecht)

Queridon

Overzicht van initiatieven en activiteiten in het hoger onderwijs die vluchtelingen studenten, onderzoekers en academici steunen

RefugeesWelcomeMap

Loop je ergens tegen aan?

Je kunt ons altijd mailen of een berichtje sturen via Messenger! Schroom je niet om tips te vragen, of om advies als jullie ergens niet uitkomen, of als je maatje een specifieke vraag heeft over Nederland waar jij het antwoord ook niet op weet.