Taalmaatjes

Wil je met iemand Nederlands oefenen? Wij brengen je graag in contact met een Taalmaatje.

 

OpenEmbassy koppelt mensen die Nederlands leren als Taalmaatjes aan mensen die Nederlands als moedertaal hebben.
Als Taalmaatje ben je vrij om een vorm te zoeken die goed bij je leven past. Jij en je Taalmaatje bepalen dus zelf waar, wanneer en hoe lang je afspreekt. Er zijn geen lespakketten of overeenkomsten voor minimale beschikbaarheid. Het is een informele, vrijblijvende en laagdrempelige manier om met iemand Nederlands te oefenen.  Een kopje koffie en wat tijd is alles wat je nodig hebt! OpenEmbassy is uiteraard altijd bereikbaar voor vragen en ondersteuning.

Ik ben nieuw in Nederland

Meld je aan voor een Taalmaatje

Nederlands is mijn moedertaal

Meld je aan om Taalmaatje te worden

Meest gestelde vragen

 

Ik heb me geregistreerd bij OpenEmbassy omdat ik een Taalmaatje zoek of wil worden. Wat moet ik nu doen?
Wat leuk dat je je hebt aangemeld! We sturen je na jouw registratie een email met meer informatie. Als er een Taalmaatje beschikbaar is, sturen we je zijn of haar contactgegevens. Dan kunnen jullie een afspraak maken. Als er geen Taalmaatje beschikbaar is, gaan we voor je op zoek. We sturen je een bericht zodra we een geschikt Taalmaatje voor je gevonden hebben.

Hoe lang moet ik wachten op een taalmaatje?
OpenEmbassy krijgt aanmeldingen binnen van mensen door het hele land. Dat betekent dat het kan voorkomen dat er bij jou in de buurt geen Taalmaatje beschikbaar is. We doen altijd ons best om zo snel mogelijk een goed passende match voor je te vinden. Soms duurt dat langer dan anders – van een dag tot een paar maanden.

Wat wordt er van mij verwacht als taalmaatje?
Sommige Taalmaatjes drinken een keer per week ergens een kopje koffie, gaan eens per twee weken samen boodschappen doen, of gaan af en toe een stukje fietsen. Hoe jij het zijn van een Taalmaatje invult mag je zelf bepalen. OpenEmbassy moedigt je wel aan om tijdens je eerste ontmoeting te bespreken wat elkaars verwachtingen zijn. Bijvoorbeeld over hoe vaak, wanneer en hoe lang je afspreekt.

Waar spreek ik af?
We moedigen jullie aan een plek uit te kiezen die voor jullie beiden goed uitkomt en die bij jullie past. Een eerste keer kan het fijn zijn een publieke plek te kiezen, zoals de bibliotheek of een cafeetje. Sommige Taalmaatjes spreken thuis af, voor een bakje koffie of wat eten. Anderen gaan liever wandelen of iets anders doen buiten de deur. Of ze houden het bij de bieb of het café.

Waar praten we over?
Probeer niet te veel druk te zetten achter het vinden van een goed gesprek. Het is logisch dat het in het begin soms lastig kan zijn.
Leuk om te bespreken tijdens jullie eerste ontmoeting is: Waar ben je eigenlijk allemaal goed in? Wat vind je typisch Nederlands en waarom? Jullie zouden ook een spelletje kunnen spelen, zoals Pim-Pam-Pet of Memory!

Wat als het niet goed klikt?
Het kan natuurlijk voorkomen dat jij en je Taalmaatje elkaar niet goed begrijpen, en/of dat het niet goed klikt. Geef in dit geval eerlijk aan jouw Taalmaatje aan dat het voor jou niet gaat werken. En laat het ons weten, dan zoeken wij naar een nieuwe match!

Houding
We hebben gemerkt dat ontmoetingen als positief worden ervaren als beide Taalmaatjes het gevoel hebben dat ze op de eerste plaats iets leuks gaan doen met iemand. Nieuwkomers willen graag oefenen met de taal, maar ook gewoon eens praten met een Nederlander. En voor een Nederlander is het leuk om een goed gesprek met iemand te hebben die hij/zij nog niet kent.

Alle Taalmaatjes zetten zich als vrijwilliger in. Het is juist daarom belangrijk om gemaakte afspraken na te komen, en elkaar goed te informeren als een afspraak veranderd moet worden.

Loop je ergens tegen aan?

Je kunt ons altijd mailen of een berichtje sturen via Messenger! Schroom je niet om tips te vragen, of om advies als jullie ergens niet uitkomen, of als je Taalmaatje een specifieke vraag heeft over Nederland waar jij het antwoord ook niet op weet.