Wil je gaan beginnen met een studie? En ben je benieuwd hoe het is om in Nederland te studeren?

Mijn naam is Aroesa Samanta Estelle Ibrahim. Ik ben 24 jaar. Ik ben in Nederland geboren, maar in Pakistan opgegroeid. In 2016 ben ik naar Nederland gekomen. Toen ik in Nederland aankwam, was ik net een klein meisje die niet wist waar zij beland was. Toch had ik geen andere optie dan doorzetten. Ik zette alles op haren en snaren om Nederlands te leren. Na twee jaar hard werken ben ik in september begonnen met een Hbo-opleiding rechten.

Be a hero for others

Mijn ervaring met studeren in Nederland is een tocht die net begonnen is. Ik moest in de afgelopen jaren een keuze maken over wat ik wilde gaan studeren. Het duurde even totdat ik erachter kwam HBO-Rechten wilde gaan doen. Om eerlijk te zijn, was ik heel erg zenuwachtig omdat ik met één van de moeilijkste opleidingen zou gaan beginnen. Ik vroeg me af of ik het wel vol zou kunnen houden. Zou ik alle vakken halen? Enzovoort. Het goede nieuws is dat ik alle vakken heb gehaald. Ik ben zo blij erom!

Ik heb in Pakistan een bacheloropleiding in Business en IT gevolgd. Ik wilde niet in Pakistan rechten studeren omdat daar het rechtssysteem corrupt is. Toen ik het Nederlandse rechtssysteem leerde kennen, besefte ik dat er wel rechtvaardigheid bestaat. Ondanks dat Nederlands een grote uitdaging voor mij was (en nog steeds is) heb ik toch gekozen om rechten te studeren, omdat ik als een mens, een burger en een vrouw mijn rechten en plichten beter kan leren kennen en daarmee andere mensen kan helpen. Mijn motto is: “If you can’t find a hero in your life, be the one for others.”

Zelfstandig werken

In vergelijking met het onderwijssysteem van Pakistan heb ik in Nederland gemerkt dat ik hier creatief en nieuwsgierig kan zijn. Ik heb altijd de mogelijkheid om vragen te stellen en zelf na te denken hoe dingen in elkaar zitten

Ten tweede heb ik geleerd hoe ik zelfstandig kan leren. Het zelfstandig leren is wel degelijk moeilijk, maar ik heb veel geleerd door zelf dingen aan te leren en te ontdekken. Geloof me: dat is de belangrijkste vaardigheid die je niet alleen tijdens je studie kan gebruiken maar ook in je dagelijkse leven.

Ten derde heb ik geleerd hoe ik met mijn multiculturele klasgenoten moet omgaan. Wij hadden natuurlijk meningsverschillen, maar ik leerde hoe ik met mijn klasgenoten om tafel kan zitten en onze verschillen kan oplosse

Ten slot heb ik ervaren hoe ik mijn studie kan combineren met werk. Mijn opleiding geeft mij genoeg tijd om andere dingen te combineren met mijn studie. En dat vind ik echt fijn! Ik werk in een grote kledingwinkel als kassamedewerker. Daarnaast werk ik bij Open Embassy als vrijwilliger. Ik schrijf voor Open Embassy blogs en ik sta klaar om vragen te beantwoorden van mensen uit Pakistan en India. Ik doe dit werk voor OpenEmbassy omdat ze me geholpen hebben om tutors te vinden en om mijn taalniveau te verbeteren.  Ze staan altijd klaar voor de nieuwkomers.

Mijn tips aan andere nieuwkomers

Vanuit mijn ervaring wil ik graag tips geven aan andere mensen die nieuw zijn in Nederland en die willen gaan studeren:

1) Aarzel niet om te beginnen met Nederlands leren

2) Ga naar Open Dagen, Proefstuderen en Studie Keuze Checks

3) Zorg dat je inschrijving en studiefinanciering op orde zijn

Tijdens je studie:

4) Studeer met je medestudenten, zodat je taal beter kan worden

5) Je moet aanwezig zijn voor werkcollege

6) Lever je opdrachten op tijd in

7) Probeer je studiepunten te halen om studievertraging te vermijden

8) Probeer contact te maken met je medestudenten en de docenten

9) Als je moeilijkheden hebt met je studie kan je bij de decaan langs gaan

 

Heb je vragen over studeren in Nederland? Vraag het aan onze vrijwilligers via helpdesk.openembassy.nl of stuur een Facebook bericht!

 Naar al het nieuws