Taal uit het klaslokaal krijgt pas echt kleur en betekenis in alledaagse gesprekken – of in muziek!

Naar aanleiding van #Wereldvluchtelingendag, lichten wij met plezier een coproductie van Syrische Karam en Nederlandse Willem uit. Een maand geleden lanceerden Karam en Willem hun lied “De immigrant”. Een paar duizend likes verder, sprak Open Embassy’s Meriëm de makers over het verhaal achter de productie.

Het was een spontaan idee. Karam en Willem ontmoetten elkaar twee maanden geleden in het NT2-klaslokaal. Toen Karam te weten kwam dat hij een passie voor muziek deelde met zijn docent Nederlands, stelde hij voor om samen een lied te maken. Het moest een vrolijk lied worden, vond hij. Geïnspireerd op hoe Willem hem had geholpen om in contact te komen met Nederlanders. Nog geen drie dagen later was het lied klaar en een paar dagen daarna stond hun eerste video op YouTube.

De samenwerking verliep natuurlijk. Ze waren het al gauw eens over tekst, melodie en naam voor het duo: Karawil. Overdag werd er gespeeld en ‘s avonds werd de tekst uitgebreid besproken via WhatsApp. Karam en Willem lachen dat de melancholie toch al gauw om de hoek kwam kijken. De muziek leidde hen vanzelf naar een droeviger thema.

Karam schreef het nummer met het gemis van zijn moeder in gedachten. Het nummer werd daarna verder uitgewerkt op een manier die voor iedereen voelbaar is. In Nederland bevinden zich vele anderen die hetzelfde gemis van hun familie ervaren. En dat heeft gewerkt: het duo ontving al vele reacties van mensen die schreven emotioneel geraakt te zijn door het nummer. Daarnaast zijn ze al uitgenodigd om op verschillende plekken te komen spelen. Met meer nummers op komst hopen ze binnenkort een volwaardige performance neer te kunnen zetten.

En de boodschap? Het lied gaat over de situatie waar vele immigranten zich in bevinden, maar ook over de dialoog. Een gedachtewisseling waarin de stem van een nieuwkomer maar ook van een Nederlander gehoord wordt. Wederzijds begrip is tenslotte essentieel om iedereen zich thuis te laten voelen.Naar al het nieuws