Deel 2_de verbinding aangaan

Deel 2: De verbinding aangaan met informele netwerken

In deel 1 bespraken we waarom het belangrijk is om als werkgever, organisatie of beleidsmedewerker verbonden te zijn met informele netwerken of gemeenschappen van nieuwkomers. Maar hoe verkrijg je toegang tot deze netwerken of gemeenschappen? Lees in deel 2 van ons serie over het belang van verbonden zijn met informele netwerken en gemeenschappen van nieuwkomers, hoe verschillende experts op dit gebied toegang verkrijgen of verlenen en laat je door hen inspireren.

Toegang verkrijgen tot informele netwerken: sociale en materialistische voorwaarden
Er zijn verschillende manieren om je te verbinden met informele netwerken en gemeenschappen. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar volgens experts aan moet worden voldaan. In de webinar werd een onderscheid gemaakt tussen sociale voorwaarden en materialistische voorwaarden. Aisha Ahmed, community manager bij de Welcome App en Emmylou Aben, oprichter van PitZtop, deelden hun expertise.

Als eerste is het belangrijk om uit te gaan van gelijkwaardigheid en om vertrouwen op te bouwen met leden uit informele netwerken of gemeenschappen. ‘Wij bij de Welcome app vinden het belangrijk dat je gelijkwaardigheid nastreeft. Je moet een nieuwkomer zien als mens, niet als een hulpbehoevend iemand.’, aldus Aisha. Via de Welcome app brengt zij een gemeenschap van nieuwkomers, locals, maatschappelijke organisaties en werkgevers online bij elkaar. Door op een informele manier te praten over interesses of online activiteiten te organiseren, winnen deze verschillende partijen het vertrouwen van elkaar. Vanuit daar ontstaan ook offline vriendschappen, werkrelaties en nieuwe initiatieven.

Ook voor Emmylou zijn gelijkwaardigheid en het opbouwen van vertrouwen belangrijke voorwaarden om toegang te verkrijgen tot informele netwerken. Met haar hospitality community concept PitZtop, bouwt zij nieuwe communities op door via activiteiten gemeenschappen van nieuwkomers samen te brengen met gemeenschappen van locals. Volgens haar is het belangrijk om op een gelijkwaardige manier in gesprek te gaan met nieuwkomers. Aan de ene kant moet je jezelf laten zien, aan de andere kant moet je ook oog hebben voor de talenten en vaardigheden van de persoon waarmee je in gesprek bent. Zo creëer je een gevoel van vertrouwen en veiligheid. Vanaf daar biedt Emmylou de ruimte om ongeorganiseerd te leren, ‘Ongeorganiseerd leren is ruimte maken om elkaar te leren kennen en samen te onderzoeken hoe komen we samen tot iets wat wij willen bereiken.’ Laat mensen op zoek gaan naar gedeelde interesses en samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Hoe de actie die tot dat doel leidt wordt ingevuld, moet je overlaten aan de nieuwe community die is ontstaan.

Naast deze sociale voorwaarden zijn er ook een aantal materialistische voorwaarden om toegang te verkrijgen tot informele netwerken of gemeenschappen van nieuwkomers. Volgens Emmylou zijn dat tijd, ruimte en geld. Tijd is nodig om een vertrouwensband op te bouwen met anderen. Vervolgens is er nog een ruimte nodig om ontmoetingen mogelijk te maken en is er geld nodig om een activiteit te organiseren om mensen actief in contact te kunnen brengen met elkaar. Ook is er geld nodig om mensen financieel te kunnen vergoeden voor het werk dat zij verzetten.

Toegang verlenen aan samenwerkingspartners: gelijkwaardigheid is de sleutel tot succes
Gelijkwaardigheid is ook een belangrijke voorwaarde voor Mohammed Badran, oprichter van de stichting Syrian Volunteers in The Netherlands, om toegang te verlenen aan organisaties die samen willen werken met zijn netwerk van vrijwilligers. Hij ziet vaak dat organisaties verwachten dat zijn netwerk vrijwillig meewerkt aan de uitvoering van de door de organisatie bedachte plannen. Mohammed stelt, dat het voor het aangaan van een gelijkwaardige relatie, vereist is dat informele netwerken juist vanaf het begin van een project betrokken worden. Zo kunnen leden van het netwerk ook vanuit hun eigen ervaring meedenken, hun ervaring is zijn ogen namelijk net zo waardevol. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat organisaties zich bewust zijn van het feit dat nieuwkomers een nieuw leven proberen op te bouwen in Nederland. Volgens hem gaan nieuwkomers naast een gevoel van maatschappelijke betrokkenheid ook de verbinding met organisaties aan om een professioneel netwerk op te bouwen. Bied als organisatie daarom ook een gelijkwaardige beloning aan voor het werk dat leden uit informele netwerk doen. Als je als organisatie geen financiële vergoeding kunt geven voor het werk dat mensen doen, dan kun je bijvoorbeeld ook je eigen professionele netwerk openstellen voor hen. Zo behoud je toch een gelijkwaardige insteek.

Meer horen en zien?
Dit artikel is gebaseerd op de webinar “Het belang van verbonden zijn met informele netwerken en gemeenschappen van nieuwkomers” en is hier online terug te kijken.

Meer lezen?
Benieuwd hoe je de toegang tot informele netwerken en gemeenschappen van nieuwkomers duurzaam maakt? Dat lees je in deel 3 van deze serie. Ook schreven we dit artikel gebaseerd op de inzichten uit de webinar.

Experts

Abdel Harchaou, bestuurder en een van de oprichters van DOK030 in Utrecht
Djawad Ahmadi, projectmedewerker bij Stichting De Werkshop
Inge Goorts, projectleider en adviseur Gezondheid Statushouders bij Pharos 
Tamer Allaloush, community manager bij OpenEmbassy
Aisha Ahmed, community manager bij de Welcome App
Emmylou Aben, oprichter van Pitztop
Mohammed Badran, oprichter van de stichting Syrian Volunteers in The Netherlands
Maja Coric, een van de oprichters van Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs / OpenEmbassy
Hassan Mahamed, een van de oprichters van Stichting Saeda
Jamal Chrifi, projectleider onderwijs & arbeidsmarkt bij Movisie

 

 




Ben je nieuw in Nederland?

Heb je een vraag over je nieuwe leven in Nederland? Stel hem aan ons!